Lehti: Viron kansallisoopperan johtajaa syytetään naiskollegoiden seksuaalisesta ahdistelusta – Aivar Mäe kiistää syytökset - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Seksuaalinen häirintä

Lehti: Viron kansallisoopperan johtajaa syytetään naiskollegoiden seksuaalisesta ahdistelusta – Aivar Mäe kiistää syytökset

Kymmenisen Viron kansallisoopperan työntekijää syyttää Aivar Mäeä muun muassa sopimattomista vitseistä sekä takapuolen ja rintojen koskettelusta.

Joukko Viron kansallisoopperan entisiä ja nykyisiä työntekijöitä syyttää johtaja Aivar Mäeä ahdistelusta ja nöyryyttämisestä.

Julkaistu: 22.6. 17:15, Päivitetty 23.6. 13:25

Kymmenisen Viron kansallisoopperan entistä ja nykyistä työntekijää syyttää oopperan johtajaa Aivar Mäeä, 60, naiskollegoiden ahdistelusta ja nöyryyttämisestä sanomalehti Eesti Ekspressin haastattelussa. Kyse on sekä seksuaalissävytteisistä vitseistä että fyysisestä ahdistelusta.

Lehti haastatteli lukuisia entisiä ja nykyisiä oopperan työntekijöitä. Ensimmäinen syytös sopimattomasta käytöksestä on seitsemän vuoden takaa. Tuoreimmat tapahtumat ovat kuluvalta vuodelta.

Eesti Ekspressin haastatteluissa nimettöminä pysyvät naiset kuvaavat Mäen käytöstä useissa kommenteissa. Erään nainen oli mennyt tapaamiseen päällään valkoinen paita, josta alusvaatteiden rajat näkyivät läpi. Haastateltavan mukaan Mäe totesi noin kymmenen hengen joukon edessä, että pitsiset alusvaatteet maistuvat hyvältä.

Toisen haastatellun naisen mukaan Mäe on usein halaamisen yhteydessä koskettanut naisten takapuolta tai rintoja.

Mäe ei vastannut Helsingin Sanomien haastattelupyyntöön maanantai-illan aikana. Sen sijaan Viron kansallisoopperan markkinointijohtaja Siret Campbell kertoo, että oopperan hallitus kokoontuu perjantaina keskustelemaan tilanteesta.

Syytökset koskevat myös rekrytointitilanteita. Eräs haastateltu kertoo Mäen kysyneen häneltä työhaastattelussa, milloin hän aikoo hankkia lapsia. Lisäksi Mäen sanotaan suosivan kauniita, nuoria ja hoikkia naisia. Työkokemuksella ei ole yhden työntekijän mukaan merkitystä, jos ei läpäise Mäen ulkonäköön perustuvaa seulaa.

Erään työntekijän mukaan tapaamisissa pitää olla varautunut siihen, että Mäe voi yhtäkkiä halata jotakuta, istua syliin tai kertoa typeriä vitsejä. Naiset ovat huomauttaneet Mäelle hänen kommenttiensa sopimattomuudesta. Tämä ei ole kuitenkaan helpottanut tilannetta. Jos naiset ovat kieltäneet koskemasta heitä, on Mäe naisten mukaan asettanut heidät naurunalaisiksi.

Sopimattomat ja seksuaalissävytteiset vitsit kohdistuvat usein nuoriin naiskollegoihin.

Työntekijöiden mukaan he eivät ole voineet valittaa asiasta henkilöstöosastolle, sillä siellä työskentelee Mäen ystäviä. Viron kansallisooppera on menettänyt useita ammattilaisia Mäen johtamistavan ja seksismin vuoksi, naiset kertovat.

Mäe kiistää syytökset Eesti Ekspressin haastattelussa. Hänen mukaansa vitsit on irrotettu kontekstistaan. Hän kieltää muun muassa kysyneensä suoraan kollegoiltaan, milloin nämä ovat viimeksi harrastaneet seksiä.

Mäe on johtanut Viron kansallisoopperaa vuodesta 2009 saakka.

Suomesta asiasta uutisoi ensimmäisenä MTV.

Juttua päivitetty 23.6. kello 9.36. Lisätty tieto Viron kansallisoopperan hallituksen kokoontumisesta.

Taideyliopiston rehtori ja dekaani vastaavat väitteisiin seksuaalisesta häirinnästä Sibelius-Akatemiassa

Kansallisooppera kävi läpi henkilöstöryhmät Yle-artikkelin vuoksi: ”Henkilöstö ei tuonut esille seksuaalista häirintää”

Kiusaamista, manipulointia, koskettelua ja seksuaalista häirintää – balettijohtaja Kenneth Greven asiaton käytös jatkui vuosia ja siitä vaiettiin, kertovat tanssijat HS:lle

Balettiopettaja löi, potki ja nöyryytti lapsia – nyt Wienin valtionooppera selvittelee väitettä toisen opettajan harjoittamasta ahdistelusta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kulttuuri