Maailma paranee maratonlähetyksellä, Yleisradiossa uskotaan - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Radio

Maailma paranee maratonlähetyksellä, Yleisradiossa uskotaan

YleX:n 60 tunnin suoralla radiolähetyksellä kerätään lahjoituksia SPR:lle. Hyväntekeväisyysmaratonlähetys Mökkifestarit ei ole Ylessä ensimmäinen laatuaan.

Köpi ja Viki eli Juuso Kallio ja Ville Eerikkilä painuivat mökille ja juontavat sieltä suoraa lähetystä koko viikonlopun ajan.

Julkaistu: 27.6. 2:00

Tänä viikonloppuna eräällä mökillä meren rannalla valvotaan hyväntekeväisyyden vuoksi. YleX:n aamujuontajat Ville VikiEerikkilä ja Juuso KöpiKallio vetäisevät perjantaista sunnuntaihin 60 tunnin suoran radiolähetyksen, jolla kerätään lahjoituksia Suomen Punaisen Ristin nuorten turvatalojen tukikeräykseen.

Innostus radion maratonlähetyksiin alkoi Suomessa marraskuussa 2012, jolloin Ile Uusivuori ja Matti Ylönen tekivät Nenäpäivä-kampanjan yhteydessä 55 tunnin mittaisen Nenämaraton-lähetyksen. He onnistuivat epävirallisesti rikkomaan BBC:n juontajan Chris Moylesin edellisenä vuonna tekemän 51,5 tunnin radiojuonnon maailmanennätyksen. Sittemmin ennätys on rikottu myös virallisesti useita kertoja eri puolilla maailmaa.

Viime vuosina maratonlähetyksiä on tehnyt muun muassa Ali Jahangiri, joka juonsi Nenäpäivän yhteydessä 2015–2017 yhteensä kolme vuorokauden mittaista Ali 24 -show’ta.

Myös Vikillä ja Köpillä on vankka kokemus mikrofonin ­ääressä valvomisesta. Heidän toimittamansa Naurumaraton vuonna 2017 kesti 36 tuntia. Seuraavana vuonna pantiin neljä tuntia paremmaksi, ja viime vuonna läppä lensi jo 41 tunnin ajan.

Ylex Aamun Mökkifestarit ­eroaa edeltäjistään siinä, että nyt juontajille sallitaan myös muutamat pikku torkut viikonlopun aikana. Mitään pitkiä taukoja lähetykseen ei kuitenkaan tule.

Jutut muuttuvat tietenkin koko ajan väsyneemmiksi. Niin epäilemättä myös ne kuulijat, jotka ottavat juontajien asenteen.

”Loppuvaiheessa vireys menee aaltoina. Välillä ei väsytä yhtään, mutta välillä tuntuu, että tipahtaa samantien. Kun ihmiset tsemppaavat ja potti kasvaa, saa euforisen fiiliksen, jolla seisoo vaikka päällään”, Eerikkilä kuvailee.

YleX Aamun Mökkifestarit, YleX koko vuorokauden ajan. Myös Areena.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kulttuuri