Viron poliisi aloittanee tutkinnan Viron kansallisoopperan johtajan seksuaalisesta häirinnästä - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Seksuaalinen häirintä

Viron poliisi aloittanee tutkinnan Viron kansallisoopperan johtajan seksuaalisesta häirinnästä

Viron poliisi kehottaa häirintää kokeneita naisia kääntymään poliisin puoleen, jotta tapauksen tutkinta voidaan aloittaa.

Työntekijät syyttävät Viron kansallisoopperan johtajaa seksuaalisesta häirinnästä. Poliisi on aloittamassa asiasta tutkinnan.

Julkaistu: 26.6. 17:35

Viron poliisi on aloittamassa tutkinnan Viron kansallisoopperan häirintätapauksesta. Oopperassa työskennellet naiset kertoivat maanantaina Eesti Ekspressin artikkelissa Viron kansallisoopperan johtajan Aivar Mäen ahdistelleen ja alistaneen heitä.

Noin kymmenen naista syyttää Mäeä fyysisestä ahdistelusta sekä seksuaalissävytteisistä, asiattomista vitseistä. Naiset pysyivät anonyymeinä virolaislehden haastattelussa.

Delfi-media kertoi torstaina, että poliisi pyytää naisia kääntymään poliisin puoleen, jotta tapauksesta voidaan aloittaa tutkinta. Syytökset Mäen seksuaalisesta ahdistelusta tulivat poliisin tietoon vasta Eesti Ekspressin artikkelin myötä.

”Artikkelin julkaisuaikoihin, kukaan ei ollut vielä kääntynyt poliisin puoleen. Ymmärrämme, että olemme tekemisissä henkisesti hyvin vaikeiden kokemusten kanssa. Rohkaisemme kaikkia, jotka kokevat, että heitä kohtaan on tehty vääryyttä, kääntymään poliisin puoleen”, sanoo keskusosaston ennaltaehkäisy- ja menettelypalvelun päällikkö Jelena Mirošnitšenko.

Mirošnitšenko pyytää sekä naisia että tilanteita todistaneita henkilöitä olemaan yhteydessä poliisiin, jotta poliisi pystyy auttamaan naisia.

Aivar Mäe on kiistänyt syytökset seksuaalisesta häirinnästä.

Hänen mukaansa tapaukset on irrotettu kontekstistaan. Mäe on pyytänyt anteeksi ja sanonut, että hän alkaa hillitä luontaista iloisuuttaan ja huumoriaan, jotta hän voi ottaa paremmin huomioon kollegoidensa, ystäviensä ja sukulaistensa tunteet.

Naiset ovat kertoneet, että he eivät ole voineet kääntyä henkilöstöosaston puoleen, sillä siellä työskentelee Mäen ystäviä.

Oopperan hallitus kokoontui perjantaina keskustelemaan tilanteesta. Lehdistötilaisuudessa Viron kansallisoopperan puheenjohtaja Arne Mikk sanoo, että Mäen mukaan Eesti Ekspressissä julkaistut kuvaukset häirinnästä eivät ole totta.

Anonyymeihin lausuntoihin häirinnästä ei voi uskoa, Mikk sanoo Delfille. Hän sanoo, ettei Mäeä häirinnästä syyttäneiden naisten motiiveja tiedetä eikä myöskään sitä, onko taustalla konfliktin hakeminen tai epämukavan tilanteen aiheuttaminen Mäelle.

Hallitus kokoontuu uudelleen ensi viikolla selvittämään, miksi mahdolliset häirintätapaukset eivät ole tulleet hallituksen tietoon.

Seksuaalinen häirintä|Lehti: Viron kansallisoopperan johtajaa syytetään naiskollegoiden seksuaalisesta ahdistelusta – Aivar Mäe kiistää syytökset

Seksuaalinen häirintä|Seksuaalisesta ahdistelusta syytetty Viron kansallisoopperan johtaja Alvar Mäe vastaa syytöksiin – pyytää anteeksi kollegoiltaan, joita on loukannut

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat