Tove Janssonin äiti oli Suomen eniten postimerkkejä suunnitellut taiteilija, ja uusi näyttely esittelee töitä, joista hänet muistetaan - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Kuvataide

Tove Janssonin äiti oli Suomen eniten postimerkkejä suunnitellut taiteilija, ja uusi näyttely esittelee töitä, joista hänet muistetaan

Suomen tuotteliaimman postimerkkitaiteilijan Signe Hammarsten-Janssonin kuolemasta tulee tänä vuonna kuluneeksi 50 vuotta.

Hamin 700-vuotiaalle Turun kaupungille suunnittelemat merkit olivat Suomen ensimmäiset ilman vaakunaleijonaa kuva-aiheena.

Julkaistu: 29.6. 14:35

Postimuseo on avannut verkkonäyttelyn, joka esittelee taiteilija Signe Hammarsten-Janssonin eli Hamin (1882–1970) laajaa postimerkkituotantoa. Näyttelyssä on toteutettujen luonnosten ohella toteutumattomia ja vaihtoehtoisia suunnitelmia.

Taiteilijan kuolemasta tulee tänä vuonna kuluneeksi 50 vuotta. Ham tunnetaan myös taiteilija Tove Janssonin äitinä.

Signe Hammarsten-Jansson

Ham suunnitteli postimerkkejä 1920-luvulta lähtien aina 1960-luvun alkupuolelle saakka. Hän oli Suomen eniten postimerkkejä suunnitellut taiteilija.

Vuonna 1926 Ham osallistui postimerkkien suunnittelukilpailuun useilla nimimerkeillä pääsemättä palkintosijoille.

Vielä 1930-luvulla postimerkkien suunnittelussa käytettiin useita eri suunnittelijoita, mutta vuosikymmenen jälkipuolella ja 1940-luvulla suomalaisten postimerkkien muotoilusta vastasi pääasiassa Ham.

Hamin suunnittelema merkki vuodelta 1949.

”Erityisesti hänen lukuisat eläin- ja kasviaiheiset merkkinsä olivat pidettyjä ja tunnustettuja jo aikanaan. Ne lukeutuvat edelleen hänen tuotantonsa parhaimmistoon”, kertoo Postimuseon kokoelmapäällikkö Pirjo Mattila.

Tukholman taideteollisessa korkeakoulussa opiskellut Ham teki myös kuvitustöitä ja kirjankansia usealle kustantajalle sekä pilapiirroksia ja karikatyyrejä suomen- ja ruotsinkielisiin lehtiin.

Ruotsalaissyntyinen Ham muutti Suomeen vuonna 1913 avioiduttuaan kuvanveistäjä Viktor Janssonin kanssa. Hänestä tuli Suomen Pankin Setelipainon ensimmäinen palkattu postimerkkitaiteilija vuonna 1924.

Hamin Turun 700-vuotisjuhlaa varten suunnittelema merkki.

Ham jäi virallisesti eläkkeelle Setelipainosta vuonna 1952, mutta jatkoi postimerkkien suunnittelua vielä kymmenen vuotta. 1950-luvulla hän keskittyi tuberkuloosimerkkien ja Punaisen Ristin merkkien suunnitteluun. 

Verkkonäyttely on esillä Postimuseon verkkosivuilla. Hamin tuotantoa on nähtävissä myös Postimuseon Viestinviejät-näyttelyssä museokeskus Vapriikissa Tampereella.

Tuberkuloosimerkki vuodelta 1961.

Postimerkit|Signe Hammarsten Jansson oli Suomen tuotteliain postimerkkitaiteilija

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat