Koronarajoitukset pakottivat perumaan lähes kaikki isot kesätapahtumat, ja pieni osa järjestäjistä voi hyötyä siitä – ”Nyt näyttää hyvältä”, sanoo elokuussa koittavan Blockfestin tuottaja - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Tapahtumat

Koronarajoitukset pakottivat perumaan lähes kaikki isot kesätapahtumat, ja pieni osa järjestäjistä voi hyötyä siitä – ”Nyt näyttää hyvältä”, sanoo elokuussa koittavan Blockfestin tuottaja

Suomalaisilla on kesätapahtumien ja kulttuurin jano eristyksen jälkeen. Isoista festareista Blockfest ja Weekend Festival ovat pitäneet lipunmyynnin pyörimässä.

Blockfest on järjestetty perinteisesti elokuussa.

Julkaistu: 29.6. 16:05

Suomalaisilla on selvä kesätapahtumien, kulttuurin ja kotimaanmatkailun jano kevään koronaeristyksen jälkeen. Näin arvioivat järjestäjät useassa kesätapahtumassa, joissa päätettiin kävijärajoituksista huolimatta avata ovet yleisölle.

”Suomalaiset tuntuvat nyt kaipaavan kulttuuria ja taidetta erityisen paljon. Moni vierailijamme on tullut erikseen kiittämään, että ihanaa kun jotkut paikat on avattu, ja pääsemme näkemään taidetta”, kertoo Mäntyharjun Taidekeskus Salmelan toiminnanjohtaja, konsuli Tuomas Hoikkala.

Samanlainen kokemus on Jyväskylän Kesän toiminnanjohtajalla Kyösti Ylikuljulla.

”Yleisön lisäksi taiteilijat ovat antaneet kiittävää palautetta. Moni artisti menetti keväällä toimeentulonsa, joten on tavallaan kunnia-asia järjestää heille esiintymisiä”, sanoo ensi viikolla alkavan seitsenpäiväisen tapahtuman luotsi.

Ylikuljun mukaan lipunmyynti Jyväskylän Kesän 65. vuoden esityksiin vetää mukavasti.

”Turvavälien vuoksi pääsylippuja voidaan myydä selvästi pienempi määrä kuin normaalisti. Tuohon suhteutettuna festivaali on menossa sitä kohti, että kaikki tapahtumat myydään loppuun.”

Hoikkala katsoo, että kapea valinnanvara suosii nyt niitä, jotka sinnittelivät eivätkä pistäneet lappua luukulle.

”Lähes koko Suomen kulttuurielämä on tänä kesänä suljettu. Ehkä osin siitä johtuen Taidekeskus Salmelaankin on tullut runsaasti sellaista kotimaista yleisöä, joka ei ole käynyt Salmelassa koskaan aiemmin.”

Samalla Hoikkala myöntää, että koronakevät iski raskaasti myös Mäntyharjun taidetyyssijaan.

”Tulonsa meille peruutti 150 linja-autollista ihmisiä.”

Visulahden vesi- ja huvipuisto Mikkelissä avautui kesäkuun puolivälissä. Puiston johtaja Ville Asikainen sanoo, että kävijämäärä on ollut parempi kuin hän tohti koronarajoitusten jäljiltä odottaa.

”Positiivinen yllätys ovat olleet mökkilomailijat. Mökit myyvät kuin häkä.”

Mökkikuumetta on siis paitsi asuntokaupassa, myös lyhyen ajan vuokraamisessa.

Suomen isot musiikkifestivaalit ilmoittivat yksi toisensa perään, että tämä kesä jää niiltä väliin. Jokunen tapahtuma on kuitenkin pitänyt lipunmyynnin pyörimässä. Uskalikkoihin lukeutuvat Tampereen hiphop-festari Blockfest ja elektronisen tanssimusiikin Weekend Festival Helsingissä. Kumpikin ajoittuu elokuulle.

”Nyt näyttää hyvältä. Jos vain aluehallintoviraston linjaus on suotuisa, Blockfest järjestetään”, sanoo tapahtuman vastaava tuottaja Kalle Kallonen.

Hyvin alkanut Blockfestin lipunmyynti tyrehtyi hetkessä keväällä, kun koronarajoitukset julkistettiin.

”Nyt lipunmyynti on taas kasvanut. Vaikuttaa siltä, että Blockfest tulee olemaan menestys”, Kallonen lisää.

Hänen mukaansa ei ole pulma, jos joku artisti peruuttaa tulonsa siksi että festarin toteutuminen ei ole varmistunut.

”Esiintyjiä on vaihtunut Blockfestissä vuosittain. Saadaan kyllä paikattua, jos joku artisti peruuntuu.”

Weekend Festivalin tilanne on sekin auki, mutta ei pitkään, lupaa tapahtuman tiedottaja Tomi Lindblom.

”Tällä viikolla on tarkoitus päästä kertomaan, toteutuuko festari.”

Samoin kuin Blockfestillä, Weekend Festivalin keväällä tyssännyt lipunmyynti on Lindblomin mukaan nyt elpynyt.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kulttuuri