Aretha Franklinin vuoden 1972 kirkkokonsertista taltioitu dokumentti ei nouse siitä tehdyn albumin tasolle mutta sisältää vaikuttavia hetkiä - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Televisioarvostelu

Aretha Franklinin vuoden 1972 kirkkokonsertista taltioitu dokumentti ei nouse siitä tehdyn albumin tasolle mutta sisältää vaikuttavia hetkiä

Vuonna 1972 kuvattu konserttidokumentti Amazing Grace sai ensi-iltansa vasta vuonna 2018. Aretha Franklin ehti itsekin kieltää sen esittämisen kahdesti.

Tammikuussa 1972 Aretha Franklin esiintyi kahtena iltana Los Angelesissa baptistikikirkossa levyä ja elokuvaa varten. Levy Amazing Grace oli tuoreeltaan menestys, elokuva sai ensi-iltansa vasta 2018. Toisen illan huippu oli gospel Never Grow Old, jonka Franklin tulkitsi pääosin yksin, ilman yhtyettä ja kuoroa.

Julkaistu: 30.6. 2:00, Päivitetty 30.6. 10:52

Soulmusiikin kuningattareksi yhdellätoista listaykkösellä korotettu kolmekymppinen Aretha Franklin taltioi tammikuussa 1972 uutta levyään tilassa, jossa sai tuntumaa laulamiseen ja esiintymiseen jo lapsena: baptistiseurakunnan kirkkoon.

Seuraavana kesänä julkaistu, kahden illan konserteista koottu 86-minuuttinen Amazing Grace oli odottamaton menestys – ja yhä Franklinin (1942–2018) ylivoimaisesti myydyin albumi.

Amazing Grace saatettaisiin tuntea myös merkittävänä musiikkidokumenttina, mutta ohjaajaksi palkattu Sydney Pollack teki virheen eikä ääntä ja kuvaa saatu synkronoitua hänen elinaikanaan.

Vuonna 2018 vihdoin ensiesitetty Amazing Grace perustuu tähän samaan Los Angelesissa kuvattuun materiaaliin, mutta elokuva ei saanut koskaan hyväksyntää Franklinilta, joka esti sen esittämisen kahdesti, 2011 ja 2015.

Syy ei voinut olla ainakaan musiikillinen, sillä yhtyeen ja kuoron säestämä Franklin oli 1972 elämänsä vireessä, vaikka esiintyykin vetäytyvästi eikä laulujen välissä sano yleisölle mitään.

Erityisen ylentävä on ensimmäisestä illasta dramatisoitu kooste, joka huipentuu virteen Amazing Grace.

Puolentoista tunnin elokuva ei tavoita konserttilevyn tasoa mutta dokumentoi tilanteen ilmeisen totuudenmukaisesti.

Aretha Franklin: Amazing Grace, C More.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kulttuuri