Urheilu palasi koronatauolta mutanttina – onko muutos pysyvä? - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Kolumni

Urheilu palasi koronatauolta mutanttina – onko muutos pysyvä?

Minun puolestani tekniikalla saa pelleillä urheilussa mielin määrin, kirjoittaa Juhani Karila.

Julkaistu: 30.6. 2:00, Päivitetty 30.6. 10:45

Koronapandemia hiljensi kaukalot, tartanit ja stadionit keväällä. Arvokisat pyyhkäistiin suosiolla ensi vuoteen, mutta sarjat ja liigat ovat hiipineet takaisin pelipaikoille penkkiurheilijoiden iloksi.

Asiat eivät kuitenkaan ole aivan samoin kuin ennen.

Jalkapallon Englannin Valioliiga käynnistyi 17. kesäkuuta – tyhjille katsomoille. Paikallisen tv-yleisön ei silti tarvinnut jännittää matseja ilman tunnelmallista pauhua lehtereiltä, sillä Sky Sportsin lähetyksiin fanien mölinän on saanut halutessaan videopeli FIFA20:stä.

Kuulemma viritys toimii. Ja ei kai se ole ihme, onhan homma rullannut jo pitkään toisin päin: e-urheilussa yleisö on oikea ja pelihahmot keksittyjä.

Yleisurheilun kruununjalokivi Timanttiliiga käynnistyi vielä Valioliigaakin erikoisempana mutanttina Oslossa 11. kesäkuuta.

Impossible Games -nimen saaneessa tapahtumassa oli paikalla vain osa urheilijoista. ME-mies Armand Duplantis hyppäsi seivästä tyhjällä Oslon Bislett-stadionilla, kun taas hänen vastustajansa Renaud Lavillenie oli taivuttanut oman tuloksensa jo aiemmin kotinsa takapihalla Clermont-Ferrandissa Ranskassa.

Ingebrigtsenin veljestrio puolestaan koetti päihittää harvemmin juostulla 2000 metrillä Timothy Cheruiyotin johtaman kenialaiskolmikon, joka ravasi saman pätkän yhtaikaa Nairobissa.

Radalla nähtiin myös soolojuoksuja. Hiihtokone Therese Johaug paineli kauden kärkiajan naisten 10 000 metrillä valojäniksen avulla.

Kisojen jälkeen lajiniilot ryhtyivät spekuloimaan, nähtiinkö Oslossa väläys yleisurheilun tulevaisuudesta. Miksi rasittaa maapalloa lennättämällä atleetit samalle stadionille, kun teknologia mahdollistaa kisaamisen etänä? Jännät kokeilut tuovat sitä paitsi mediahuomiota ja kenties lisää yleisöä.

Kyynisimmät pelkäävät muutoksen olevan pysyvä. Kisojen kynnyksellä Lauri Hollo kirjoitti Urheilulehdessä, että ”perinteet ovat nyt pahasti uhattuna”.

Erikoisia tempauksia on kylläkin nähty urheilussa aina. Hitleriä Berliinin olympialaisissa vuonna 1936 nöyryyttänyt pikajuoksija Jesse Owens sprinttasi urallaan muun muassa hevosta vastaan.

Vuonna 2017 kohistiin mittelöstä, jossa uinnin olympiakultamitalistin Michael Phelpsin piti kauhoa avomerellä kilpaa valkohain kanssa. Hai paljastui tietokone-efektiksi – tietenkin –, ja yleisö pettyi.

Minun puolestani tekniikalla saa pelleillä urheilussa mielin määrin. Eivätköhän hölmöimmät kokeilut karsiudu pois itsekseen.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kulttuuri