Sirkusryhmä Cirque du Soleil etsii kuumeisesti uutta rahoittajaa – suoja velkojien vaatimuksilta voimassa vain 10 päivää - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Sirkus

Sirkusryhmä Cirque du Soleil etsii kuumeisesti uutta rahoittajaa – suoja velkojien vaatimuksilta voimassa vain 10 päivää

Koronapandemia keskeytti esitystuotannot maaliskuussa, ja velkaantunut sirkusyhtiö ei voinut enää jatkaa toimintaansa.

Cirque du Soleilin Crystal -esitys nähtiin tammikuussa 2020 Riiassa Latviassa.

Julkaistu: 30.6. 13:38, Päivitetty 1.7. 8:52

Maanantaina yrityssaneeraukseen hakeutunut kanadalainen sirkusyhtiö Cirque du Soleil etsii uutta rahoitusta toimintansa jatkamiseksi. Yhtiö on tehnyt nykyisten sijoittajiensa ja Quebecin provinssin kanssa 500 miljoonan Yhdysvaltain dollarin eli lähes 450 miljoonan euron alustavan rahoitussopimuksen. Lisäksi yhtiö kertoo, että se on saanut kuusi muuta ostotarjousta.

Rahoitussopimuksen solmimisella on kiire. Tuomioistuimen päätöksen mukaan sirkusyhtiöllä on nyt kymmenen päivän ajan suojassa velkojiensa vaatimuksilta.

Yhtiön toimitusjohtaja Daniel Lamarre sanoi uutistoimisto Reutersille, että yhtiö on avoin mille tahansa ratkaisulle, jolla turvataan sirkuksen toiminnan tulevaisuus.

Sirkusryhmä Cirque du Soleilin toimintaa pyörittävä yhtiö jätti yrityssaneeraushakemuksen maanantaina. Asiasta uutisoivat useat kansainväliset mediat, kuten yhdysvaltalaisyhtiö CNN ja Kanadan yleisradioyhtiö CBC.

Kanadan Montrealissa päämajaansa pitävä yritys ajautui talousvaikeuksiin koronaviruksen vuoksi. Sirkusryhmän täytyi keskeyttää useita kymmeniä produktioita ympäri maailmaa maaliskuusta lähtien. Yhtiö on irtisanonut 3 500 työntekijää eli 95 prosenttia henkilöstöstään.

Yhtiö oli pahoin velkaantunut jo ennen pandemiaa muun muassa liiketoiminnan laajentamisen ja uusia esityksiä varten tehtyjen hankintojen vuoksi. Vuonna 2017 yhtiö esimerkiksi hankki alaisuuteensa yhdysvaltalaisen esitysryhmä Blue Man Groupin.

Yhtiöllä arvioidaan olevan velkaa noin 900 miljoonaa dollaria eli noin 790 miljoonaa euroa. Velkojilla on yhtiössä tosiasiallinen määräysvalta.

Ensikommenttien perusteella velkojat eivät ole vakuuttuneita yhtiön tekemästä alustavasta rahoitussopimuksesta nykyisten sijoittajien ja osavaltion kanssa. Sopimuksessa kolme sijoitusyhtiötä pääomittaisivat sirkusyhtiötä 300 miljoonalla dollarilla. Lisäksi Quebecin provinssin sijoitusyhtiö antaisi yhtiölle 200 miljoonan dollarin lainan. Provinssin tuen ehtona on, että yhtiö pitää päämajansa Montrealissa ja palkkaa takaisin mahdollisimman monia provinssissa työskenteleviä työntekijöitä.

”Kaikella kunnioituksella, tuo sopimus on pelkkää kuvitelmaa”, velkojia edustava lakimies Joe Pasquariello sanoi uutistoimisto Reutersille.

Sopimus on alustava pohjatarjous. Muut ostajaehdokkaat voivat nyt tehdä sirkuksesta paremman tarjouksen.

Vuonna 1984 perustettu Cirque du Soleil on maailman suurin nykysirkuksen tuottaja. Sillä oli ennen pandemiaa yli 40 pysyvää ja kiertävää esitystä ympäri maailmaa. Lähes viisituhatta viidenkymmenen eri maan kansalaista työllistävä yhtiö yhdistää esityksissään muun muassa akrobatiaa, klovneriaa ja musiikkia.

Oikaisu 1.7. kello 8.40: Cirque Soleil ei hakeudu konkurssiin vaan yrityssaneeraukseen, jonka tavoitteena on yrityksen toiminnan jatkaminen. Nykyisten sijoittajien kanssa tehty rahoitussopimus on alustava, ei lopullinen.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kulttuuri