Werner Herzogin syvällinen henkilökuva Mihail Gorbatšovista muistuttaa, mitä kaikkea maailmalla tapahtui kylmän sodan päättyessä - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Televisioarvostelu

Werner Herzogin syvällinen henkilökuva Mihail Gorbatšovista muistuttaa, mitä kaikkea maailmalla tapahtui kylmän sodan päättyessä

Werner Herzog liikkuu yhtä luontevasti maailmanpolitiikan yksityiskohdissa kuin kohteensa persoonassa.

Mihail Gorbatšov (s. 1931) oli Neuvostoliiton viimeinen valtiopäämies vuosina 1988–1991.

Julkaistu: 1.7. 2:00, Päivitetty 3.7. 9:52

Saksalaisohjaaja Werner Herzog aloittaa dokumenttinsa puhumalla saksalaisista. Hän istuu vastapäätä Mihail Gorbatšovia ja olettaa, että entinen neuvostojohtaja ei pidä saksalaisista. Gorbatšov vastaa diplomaattisesti anekdootilla pipareista.

Hän on vanha mies, dokumentin kuvausvaiheessa jo liki 90-vuotias.

André Singerin kanssa ohjatussa dokumentissa (2018) Herzog liikkuu yhtä luontevasti maailmanpolitiikan yksityiskohdissa kuin kohteensa persoonassa. Elokuvaa säestää tuttuun tapaan Herzogin hidas ja karhea kertojanääni.

Dokumenttiin on annosteltu tarkasti miesten tapaamista. Haastattelusta siirrytään pian kertaamaan elämänvaiheita ja samalla Neuvostoliiton historiaa hamaan loppuun saakka. Herzog osaa pelata myös tunteilla.

Näemme muun muassa seniilin Leonid Brežnevin ojentamassa mitalia puolueen uudelle uraohjukselle. Seuraa kolmet hautajaiset ja surumarssit, kunnes Gorbatšov pääsee nousemaan vallan huipulle. Dokumentin mukaan Juri Andropov oli viimeisistä johtajista se, joka raivasi hänelle tietä.

Muista haastateltavista antoisin on Unkarin Miklós Németh, joka kuvailee, miten Gorbatšov erosi edellisistä neuvostojohtajista: hän ei vaatinut etuoikeuksia, hän ei juonut alkoholia, hän esitti hyviä kysymyksiä. Kun jännitys tiivistyy, ja Itä-Euroopan vapaus häämöttää, Németh on juuri oikea henkilö muistelemaan niitä hetkiä.

Dokumentti korostaa Gorbatšovin poikkeuksellista roolia aseidenriisunnassa. Hän onnistui ajamaan ydinaseiden vähentämistä hetkellä, jolloin konservatiivit pitivät valtaa Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Thatcheria oli vaikea saada mukaan, mutta Reaganin kanssa ”synkkasi”.

Dokumentissa nähdään liikuttava kohtaus, kun Herzog kiittää saksalaisten puolesta Gorbatšovia Saksojen yhdistymisestä.

Herzog herkistyy ja sanoo: ”Me rakastamme teitä.” Gorbatšov vastaa: ”Kohtalo on yhdistänyt meidät.”

Herzog haluaa korostaa Gorbatšovin traagisuutta. Kaikki hänen yrityksensä valuivat pian hukkaan. Hänen täytyy olla katkera, mutta hän ei myönnä sitä.

On tärkeää myös muistuttaa, että Gorbatšovin mielestä Neuvostoliiton ei olisi pitänyt hajota vaan ihmisille olisi pitänyt antaa lisää oikeuksia. Tätä ajatusta hän vaalii kuolemaansa saakka.

Yle esittää dokumentin Venäjän vaalipäivänä. Ajoitus on hyvä, mutta silti sopii ihmetellä, miten laatudokumenttien tv-esitystä joutuu vielä nykymaailmassa odottamaan kaksi vuotta.

Dokumenttiprojekti: Ystäväni Gorbatshov, TV1 klo 22.00 ja Yle Areena. Oikaisu 3.7.2020 klo 9.50: Kuvatekstissä väitettiin ensin virheellisesti, että Mihail Gorbatšov olisi syntynyt vuonna 1933. Hän on syntynyt vuonna 1931.

Dokumenttiin on annosteltu tarkasti Werner Herzogin (vas.) ja Mihail Gorbatšovin tapaamista.

Televisioarvostelu|Maria Braunin avioliitto aloittaa trilogian, jonka elokuvat ovat ohjaaja Rainer Werner Fassbinderin parhaat ja huolellisimmat

Televisioarvostelu|Pätevässä dokumentissa seurataan tenniksen räväkän supertähden Jimmy Connorsin comebackia US Openissa 1991

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kulttuuri