Uutta Iloista Teatteria haetaan konkurssiin – Teatterinjohtajan mukaan konkurssin vaaraa ei ole, vaan kyseessä oli inhimillinen virhe - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Teatteri

Uutta Iloista Teatteria haetaan konkurssiin – Teatterinjohtajan mukaan konkurssin vaaraa ei ole, vaan kyseessä oli inhimillinen virhe

Revyyllä yleisöä viihdyttänyt UIT on järjestänyt esityksensä suurimmaksi osaksi Linnanmäen Peacock-teatterissa.

UIT:n Herkkua kuin heinänteko -revyytä esitettiin Linnanmäen Peacock-teatterissa vuonna 2019. Kuvassa etualalla Nina Tapio.

Julkaistu: 1.7. 12:39, Päivitetty 1.7. 16:14

Nimellä Uusi Iloinen Teatteri (UIT) tunnettua Hakaniemen Musiikkiteatteria haetaan konkurssiin. Hakemuksen jätti Työeläkevakuutusyhtiö Varma Helsingin käräjäoikeuteen 30. kesäkuuta. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Teatteria johtaa muusikko, näyttelijä ja ohjaaja Timo Kärkkäinen vuodesta 2011. Kärkkäinen tunnetaan uraltaan muun muassa Jean S. -yhtyeen perustajajäsenenä. Yrityksen hallitukseen kuuluu Kärkkäisen lisäksi muita kulttuurialan vaikuttajia, kuten näyttelijä Sari Siikander ja pakinoitsija Seppo Ahti.

Kärkkäisen mukaan UIT:n tilanteesta ei tarvitse huolestua, sillä teatterin toiminta on jatkumassa.

”Koko konkurssiasia oli minun inhimillinen virheeni, joka nyt paisui”, Kärkkäinen kertoo.

”Meillä oli tulossa kaikkien aikojen menestysvuosi ennakkomyynnin perusteella, mutta koronatilanteen takia jouduimme siirtämään kaikki kesän esitykset ja kahden miljoonan euron potti katosi. Huhtikuussa lomautimme koko henkilökunnan.”

Kärkkäisen mukaan UIT:n johtoryhmä ja hallitus tekivät töitä ”niska limassa”, jotta tilanteesta päästäisiin eteenpäin. Yhtenä toimena UIT saikin sovittua Varman kanssa maksusuunnitelmasta huhtikuussa erääntyvien maksujen osalta. Tästä UIT sai myös johtajan mukaan pidettyä kiinni.

”Tein lomautusten takia kaikki toimiston paperityöt, ja minulta meni ohi 1 800 euroa työeläkemaksuja, joiden eräpäivä oli toukokuun lopussa. Niistä ei tullut myöskään muistutusta, kun käynnissä oli muutenkin maksujärjestelyjä Varman kanssa.”, Kärkkäinen kertoo.

Lopulta UIT sai 1. heinäkuuta postissa Varmalta ilmoituksen, jossa kerrottiin, että jos työeläkemaksuja ei makseta tai sovita maksujärjestelyistä niiden osalta, tehdään konkurssihakemus käräjäoikeuteen. Hakemus oli jätetty siis päivää ennen kuin kirje tuli perille.

”Emme siinä vaiheessa enää tietenkään kerenneet reagoida. Harmittaa, että virheestäni syntyi tilanne, joka on voinut vaikuttaa esimerkiksi työntekijöidemme, asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden luottamukseen. Voin kuitenkin vakuuttaa, että konkurssin vaaraa ei ole”, Kärkkäinen sanoo.

Kesäisin revyy-esityksiä järjestävä UIT perustettiin vuonna 1978. Sen perustajajäseniä olivat Marjatta Leppänen, Matti Kuusla, Lasse Mårtenson, Jaakko Salo ja Jukka Virtanen.

Suurimman osan toiminta-ajastaan UIT on esiintynyt Linnanmäen Peacock-teatterissa, mutta vuosiksi 2010–2014 se siirtyi Arena-teatteritalon näyttämölle Hakaniemeen. Vuonna 2015 UIT palasi Peacockiin.

UIT hakeutui konkurssiin ensimmäisen kerran vuonna 2010, mutta sai jatkettua toimintaansa.

”UIT:n esitykset ovat koukuttavia. Koskaan ei voi tietää, minkälaiseen keskinäiseen suhteeseen revyyn palaset asettuvat”, kriitikko Lauri Meri kuvaili ryhmää HS:n arvostelussa Tuhansien ämpärien maa -revyystä.

Juttua päivitetty 16.10: Juttuun lisätty teatterinjohtaja Timo Kärkkäisen kommentit. Kärkkäisen mukaan konkurssin vaaraa ei ole konkurssihakemuksesta huolimatta, vaan kyse on inhimillisestä virheestä.

Teatteriarvostelu|UIT:n kevätrevyy käyttää stand upin keinoja – Tuhansien ämpärien maa ottaa sketseissä katsojat mukaan kirkonpenkkiin, puoluekokoukseen ja hääaterialle

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kulttuuri