Avoin yhteiskunta on vaarassa, julistetaan julkisessa kirjeessä – yli 150 allekirjoittaneen joukossa on useita tunnettuja kirjailijoita ja tutkijoita - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Internet

Avoin yhteiskunta on vaarassa, julistetaan julkisessa kirjeessä – yli 150 allekirjoittaneen joukossa on useita tunnettuja kirjailijoita ja tutkijoita

Allekirjoittajat sanovat puolustavansa oikeudenmukaisuutta, mutta pelkäävät keskustelukulttuurin rajoittamista.

J. K. Rowling (vas.), Salman Rushdie ja Margaret Atwood.

Julkaistu: 8.7. 16:23

Yli 150 kirjailijaa, tutkijaa ja aktivistia on allekirjoittanut kirjeen, jonka mukaan avoin yhteiskunta on vaarassa. Julkinen kirje julkaistiin 7. heinäkuuta yhdysvaltalaisessa Harper’s-lehdessä.

Allekirjoittajien joukossa ovat muun muassa kirjailijat Margaret Atwood, J. K. Rowling, Salman Rushdie ja Martin Amis, kielitieteilijä ja filosofi Noam Chomsky, feministi Gloria Steinem, journalistit Malcolm Gladwell ja David Brooks, sekä šakin maailmanmestari Garri Kasparov.

Kirje alkaa viittaamalla viime aikoina tapahtuneisiin mielenosoituksiin etnisten vähemmistöjen oikeuksien puolesta. Vaikka allekirjoittajat sanovat puolustavansa oikeudenmukaisuutta, he myös varoittavat ”suvaitsemattomuuden ilmapiiristä”, joka tukahduttaa avointa keskustelukulttuuria.

Kirjeen mukaan vapaata tiedon ja ajatusten vaihtoa, joka on liberaalin yhteiskunnan elinehto, rajoitetaan päivä päivältä enemmän. Sensuuri leviää, eikä vastakkaisia näkemyksiä hyväksytä.

”Päätoimittajille annetaan potkut kiistanalaisten juttujen julkaisusta, kirjoja vedetään pois myynnistä väitetyn epäaitouden vuoksi, toimittajia estetään kirjoittamasta tietyistä aiheista, professoreita pannaan tutkintaan, tutkija saa potkut vertaisarvioidun tutkimuksen jakamisesta ja johtajia syrjäytetään syistä, jotka usein johtuvat vain kömpelöistä virheistä”, allekirjoittajat toteavat.

Kirje tuomitsee myös ”muodissa olevan julkisen häpäisemisen sekä eristämisen” ryhmästä ja keskustelusta.

Allekirjoittajien mukaan he tarvitsevat ”kirjoittajina kulttuurin, joka antaa tilaa kokeiluille, riskien ottamiselle ja jopa virheille”, sekä mahdollisuuden olla eri mieltä ilman vakavia ammatillisia seurauksia.

Sosiaalisessa mediassa kirjettä on pidetty kiistanalaisena. Kritisoijien mukaan se muun muassa sivuttaa keskustelun tasa-arvon edistämistä.

Yksi allekirjoitus vedettiin pian pois kirjeen julkaisun jälkeen. Yhdysvaltalaiskirjailija ja transaktivisti Jennifer Finney Boylan pahoitteli osallistumistaan. Hän kirjoitti Twitterissä luulleensa, että kirje on hyvää tarkoittava, joskin epämääräinen viesti internetissä tapahtuvaa nöyryytystä vastaan.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kulttuuri