Palestiinalaiselokuva Bar bahar tuo mieleen Girls-sarjan, nuorten naisten kapinointi ei tosin ylly kovin hurjaksi - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Televisioarvostelu

Palestiinalaiselokuva Bar bahar tuo mieleen Girls-sarjan, nuorten naisten kapinointi ei tosin ylly kovin hurjaksi

Palestiinalaiset fundamentalistit ovat uhkailleet ohjaaja Maysaloun Hamoudia Bar bahar -elokuvan takia.

Bailaamista rakastavat Salma (Sana Jammelieh, vas.) ja Leyla (Mouna Hawa, oik.) saavat kämppikseksi perinteisiä arvoja noudattavan Nourin (Shaden Kanboura).

Julkaistu: 15.7. 2:00

Bar bahar – tanssin jos huvittaa ★★★

Israel 2016

Teema klo 21.50 ja Areena (K16)

Palestiinalaisia elokuvia tehdään Israelin sorrosta huolimatta. Käytännössä ne ovat usein israelilaisia tuotantoja, kuten Bar bahar – tanssin jos huvittaa. Israelin kulttuurikenttä on paljon suvaitsevampi kuin maan politiikka, ja se rahoittaa palestiinalaisia elokuvia.

Bar bahar kertoo kolmesta kämppiksestä Tel Avivissa. Vaikka ollaan Israelissa, palestiinalaisten asemaa valtaväestön keskellä käsitellään yllättävän vähän.

Juristi Layla (Mouna Hawa) ja baarityöläinen Salma (Sana Jammelieh) ovat nykyaikaisia nuoria, jotka tykkäävät tanssia, käyttää alkoholia ja huumeitakin.

Vapaamieliseen kimppakämppään tulee Nur (Shaden Kanboura), opiskelija, joka noudattaa perinteisiä arvoja. Kolmikosta vain hän muistuttaa länsimaissa kai yleistä kuvaa huivia käyttävistä ja alistuneista arabinaisista.

Bar bahar muistuttaa etäisesti Girls-sarjaa, ja esikoisohjaaja May­saloun Hamoud on vähän kuin Palestiinan Lena Dunham. Palestiinalaiset fundamentalistit ovatkin uhkailleet Hamoudia elokuvan takia.

Naiskuvat poikkeavat piristävästi kliseistä, mutta miehet ovat sellaisia kuin voi odottaa. Isien, poikaystävien ja sulhasten on melkein aina lopulta vaikea hyväksyä naisten valintoja tai myöntää heille samoja vapauksia kuin itselleen.

Palestiinassa ja arabimaailmassa Bar bahar tarjoaa varmaankin raikkaasti ja tarpeellisesti nykyaikaista naiskuvaa. Muualla sen tarinat ovat aika tavanomaisia. Vaikuttaa realistiselta, että kolmikon kapinointi ei ylly kovin hurjaksi, mutta leffa jää hitusen laimeaksi.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kulttuuri