Museo ratkoo koronaongelmaa avaamalla drive-thru-näyttelyn – sähköauton ajovalojen loisteessa voi ihailla Ugo Rondinonen taidetta - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Taide

Museo ratkoo koronaongelmaa avaamalla drive-thru-näyttelyn – sähköauton ajovalojen loisteessa voi ihailla Ugo Rondinonen taidetta

Rotterdamilaismuseossa Bruce Naumanin ja Anselm Kieferin teoksia voi katsella sähköautosta käsin.

Havainnekuva kertoo, miltä näyttelyssä on määrä näyttää: hämärältä.

Julkaistu: 26.7. 16:26

Suomessa museot ovat avanneet ovensa, mutta monessa muussa maassa ollaan vielä varovaisia. Onko kahden metrin turvaväli liian vähän? Tarvitaanko kasvomaskia?

Rotterdamilainen Museum Boijmans Van Beuningen on ratkaissut ongelman eri tavalla kuin suurin osa museoista. Sen uusinta näyttelyä katsotaan auton suojista käsin.

Näyttely järjestetään 10 000 neliömetrin kokoisella Ahoy-areenalla, jolla tavallisesti katsotaan urheilukilpailuja ja ensi vuonna toivottavasti myös Euroviisuja. Esillä on noin 40 suurikokoista työtä, joita arviolta 750 näyttelyvierasta per päivä pääsee katselemaan sähköauton kyydistä.

Elokuussa avautuvan näyttelyn taiteilijoita ovat muun muassa Anselm Kiefer, Karen Arink, Oskar Kokoschka, Paul McCarthy, Bruce Nauman, Cyprien Gaillard sekä Ugo Rondinone, jonka näyttely nähtiin hiljattain Helsingin Taidehallissa.

Järjestäjien mukaan näyttelyhalli on noin puolentoista jalkapallokentän kokoinen. Teokset, joista monet ovat veistoksia, installoidaan sinne ikään kuin radan varrelle. Tila on valaistu himmeästi, ja auton ajovalot auttavat valaisemaan teoksen kerrallaan. Näyttelyyn saa ajaa omalla sähköautolla, tai sellaisen voi vuokrata paikalliselta autokauppiaalta.

Kyseessä ei ole koronaviruspandemian ensimmäinen drive-thru-näyttely, sillä italialainen taidekauppias järjesti sellaisen kesäkuussa Bresciassa.

Ratkaisu on Museum Boijmans Van Beuningenille kuitenkin erityisen luonteva, sillä sen museorakennus on parhaillaan kiinni.

Boijmans Van Beuningenille rakennetaan 85 miljoonalla eurolla uutta rakennusta, jonka on määrä valmistua loppuvuodesta 2021. Uudessa rakennuksessa museo toimii niin sanotulla katseluvarastoperiaatteessa: vaihtuvien näyttelyiden sijaan kävijät pääsevät tutustumaan kerralla museon koko 151 000 teoksen kokoelmaan.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kulttuuri