Muumien arvot ovat myös suomalaisten arvoja – Kansallismuseo esittelee muumien filosofiaa pian avautuvassa näyttelyssään - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Näyttelyt

Muumien arvot ovat myös suomalaisten arvoja – Kansallismuseo esittelee muumien filosofiaa pian avautuvassa näyttelyssään

Barbit toivat kaksi vuotta sitten ennätysyleisön Kansallismuseoon, nyt on muumien vuoro.

Muumit seilaavat seuraavaksi Kansallismuseoon.

Julkaistu: 30.7. 15:34

Kansallismuseo paneutuu muumien filosofiaan Rohkeus, rakkaus, vapaus! Muumit 75 -näyttelyssään, joka avautuu 14. elokuuta ja on esillä ensi vuoden helmikuun loppuun. Tove Janssonin luoman satumaailman arvoja voidaan pitää myös todellisessa maailmassa hyvän elämän kulmakivinä, ja useimmat niistä, kuten tasavertaisuus, vapaus ja luonnon kunnioittaminen, ovat tunnistettavissa myös suomalaisen yhteiskunnan perusarvoiksi, näyttelytiedotteessa todetaan.

Suomen kansallismuseon tuottama näyttely kiinnittää huomiota myös siihen, että meistä jokainen kokee elämän omalla tavallaan. Maailma on monitulkintainen.

Näyttelyn taiteellisesta suunnittelusta vastaa aiemminkin muumi-installaatioita tehnyt Alexander Reichstein. Hän on perehtynyt lastenkulttuuriin, ja tehnyt aiemmin muun muassa jättipalikoita Fröbelin palikat inspiraation lähteenään.

Kansallismuseon näyttelyn suunnittelussa häntä on innostanut erityisesti hyvyys ja kiltteys.

”Muumiteoksia väitöskirjassaan käsitelleen tutkija Sirke Happosen kirjoittamat salitekstit avaavat uusia kulmia siihen, miksi muumitarinat vetoavat yhä uusiin sukupolviin ja miksi muumit ovat relevantteja”, näyttelyamanuenssi Aino-Maija Kaila Suomen kansallismuseosta sanoo tiedotteessa. Museo toivoo näyttelyn puhuttelevan kaikenikäisiä, pienimmistä kävijöistä kokeneisiin muumiasiantuntijoihin eri maista.

Kaksi vuotta sitten Kansallismuseo yllätti tuomalla arvokkaaseen graniittilinnaan italialaista alkuperää olevan Barbie-näyttelyn. Siitä tuli kävijämäärältään museon kaikkien aikojen suosituin vaihtuva näyttely.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kulttuuri