Leijonakuningas-elokuvissa pahkasiasta ja mangustista oli tehty parhaat kaverit, ja Avara luonto -dokumentissa nähdään, että se on melko lailla totta - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Televisioarvostelu

Leijonakuningas-elokuvissa pahkasiasta ja mangustista oli tehty parhaat kaverit, ja Avara luonto -dokumentissa nähdään, että se on melko lailla totta

Sikojen salattu elämä -dokumentissa tutustutaan moneen älykkääseen sikalajiin.

Julkaistu: 1.8. 2:00, Päivitetty 1.8. 12:54

Pahkasiat kaveeraavat oikeastikin mangustien kanssa, dokumentti todistaa.

Vuosien 1994 ja 2019 Leijona­kuningas-animaatioelokuvissa pahkasika Pumba ja nelisormimangusti Timon ovat leppoisia kaveruksia. Sikojen salattu elämä -dokumentissa paljastuu, että kaveruus ei perustu pelkkään käsikirjoittajien kekseliäisyyteen.

Kun afrikkalaisten pahkasikojen mutainen rypemispaikka kuivuu, eivätkä siat enää näin ollen saa mutasuojaa loisilta, ne hakeutuvat mangustien läheisyyteen. Siat käyvät makuulle, ja mangustit syövät punkit ja väiveet iholta. Vatsapuolen tullessa hoitovuoroon selällään kölliminen näyttää suorastaan autuaalliselta.

Moneen muuhun älykkääseen sikalajiin tutustumisen ohessa selviää sekin, että vaikka pahkasikojen arkielämä on rentoa kuin Disney-piirretyissä, tarvittaessa ne pinkaisevat karkuun huimalla vauhdilla. Nopeus ei aivan vedä vertoja gepardille, mutta riittää usein lannistamaan tuon maailman nopeimman maaeläimen.

Avara luonto: Sikojen salattu elämä, TV1 klo 18.40 ja Areena.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kulttuuri