Elokuvaohjaaja Alan Parker on kuollut - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri

Elokuvaohjaaja Alan Parker on kuollut

Alan Parker kuoli perjantaina pitkäaikaiseen sairauteen.

Alan Parker kuoli 76-vuotiaana.

Julkaistu: 1.8. 10:33

Brittiläinen elokuvaohjaaja Alan Parker on kuollut. Hän kuoli pitkäaikaiseen sairauteen 76-vuotiaana perjantaiaamuna.

Parker tunnetaan muun muassa elokuvista Fame, Keskiyön pikajuna, Mississippi palaa, Pink Floyd – The Wall, Bugsy Malone, The Commitments ja Evita.

Parker aloitti uransa markkinointipuolella. Hän siirtyi mainosten laatijasta niiden käsikirjoittajaksi ja ohjaajaksi. 70-luvun alussa Parker siirtyi elokuvateollisuuden puolelle ja käsikirjoitti Melody-elokuvan. Parkerin elokuvaohjaajan ura lähti nousuun heti The Evacuees-filmin myötä 70-luvun puolivälissä. Elokuva palkittiin Emmy-palkinnolla.

Parkerin ohjaamat elokuvat on palkittu useaan otteeseen. Ne ovat saaneet muun muassa kymmenen Oscaria, kymmenen Golden Globea sekä 19 Brittien merkittävintä elokuva-alan BAFTA-palkintoa. Henkilökohtaisesti Parker on ollut kahdesti Oscar-ehdokkaana elokuvistaan Keskiyön pikajuna ja Mississippi palaa.

Ohjaajana hänet tunnettiin eri genrejen taitajana. Hän ohjasi elokuvia musikaalikomedioista rikosdraamoihin.

Parker ohjasi brittisäveltäjä Andrew Lloyd Webberin musiikkiin perustuvan Evita-musikaalin vuonna 1996, jossa Madonna esiintyi yhdessä päärooleista. Lloyd Webberin mukaan Parker oli yksi harvoista ohjaajista, jotka ymmärsivät, miten musikaalit toimivat valkokankaalla, uutistoimisto Reuters kertoo.

Näyttelijä Matthew Modine kirjoitti twiitissään, että Parkerin elokuvat jatkavat elämäänsä ainiaan.

”Se, että minut valittiin esiintymään hänen eeppiseen elokuvaansa, Birdyyn, muutti elämäni. Alan oli upea taiteilija, jonka elokuvat elävät ikuisesti.”

Parker oli yksi Directors Guild of Great Britain -järjestön perustajajäsenistä. Kyseinen organisaatio on eri alan ohjaajien – niin elokuvien, television, teatterin kuin mainostenkin ohjaajien – järjestö. Hän toimi myös Britannian elokuvaneuvoston puheenjohtajana.

Kuolemasta kertoivat muun muassa Deadline, Variety ja The New York Times.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kulttuuri