Mitä ihmettä Amerikan hämäräherrat tekevät Helsingin hyisessä Kalasatamassa? – Viikon kirja tarjoaa tuttua Takamäkeä parhaasta päästä - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|HS Kirjasto

Mitä ihmettä Amerikan hämäräherrat tekevät Helsingin hyisessä Kalasatamassa? – Viikon kirja tarjoaa tuttua Takamäkeä parhaasta päästä

Jo seitsemän vuotta sitten poliisiromaanien tekijä Jarkko Sipilä oli lajissaan täysin suvereeni.

Julkaistu: 1.8. 13:52

Peräti seitsemän vuotta on siitä, kun kriitikko Pertti Avola kirjoitti, että Jarkko Sipilä ”on jo lajissaan täysin suvereeni”. Syyn tunnustukseen antoi järjestyksessä kolmastoista Takamäki-poliisiromaani Valepoliisi (Crime Time).

”Juonet ovat uskottavia, tapahtumat etenevät ripeästi ja poliisitutkinnan kuvaus on vakuuttavaa”, Avola kirjoitti (HS 2.8. 2013).

Talviseen Helsingin tyhjästä Kalasatamasta löytyy sunnuntaina aamuvarhaisella pahasti pahoinpidelty mies. Seuraavana päivänä Itäkeskuksessa parkkipaikan lumikinoksessa havaitaan ammuttu vainaja. Komisario Takamäki tiimeineen alkaa epäillä, että tapauksilla on yhteys.

Selviää, että kuollut mies on amerikkalainen valtiovarainministeriön virkamies. Vai onko hän sittenkin CIA:n agentti? Takamäen porukka saa vahvistuksekseen FBI:n agentti Sandersin, joka ei hänkään taida olla ihan sitä miltä vaikuttaa.

”Tapansa mukaan Sipilä pistää poliisinsa kritisoimaan poliisihallintoa, poliitikkoja ja poliisien käsiä sitovia lakeja”, Avola kirjoittaa. ”Nyt vielä painokkaammin, kun juoni liippaa läheltä kansainvälistä terrorismia ja sen Suomeenkin kurottavia lonkeroita.”

Tilanne nostattaa myös moraalisia ongelmia:

”Takamäki joutuu lopulta päättämään, onko hän totuuden paljastava tosipoliisi ja laajempien yhteyksien vuoksi tosiasioita pimittävä valepoliisi.”

Avola huomauttaa, että Valepoliisissa Sipilä yrittää myös rakennella Takamäelle ja rikoskonstaapeli Anna Joutsamolle ihmissuhdekuvioita, ”mutta ei hän tunnu olevan kauheasti niistä kiinnostunut. Toiminnallisen juonen kehittely sujuu paljon luontevammin”.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kulttuuri