Dokumentti kertoo ruotsalaisen oopperalaulajan Jenny Lindin jännittävän tarinan mutta hutiloi liikaa - Kulttuuri | HS.fi

Dokumentti kertoo ruotsalaisen oopperalaulajan Jenny Lindin jännittävän tarinan mutta hutiloi liikaa

Sopraano Jenny Lind teki ainutlaatuisen uran 1800-luvulla.

Osin animoidussa dokumentissa aikuista Jenny Lindiä esittää sopraano Malin Byström.­

6.10. 2:00

”Jenny Lindistä tuli ensimmäinen kansainvälinen supertähti 200 vuotta sitten”, väittää juontaja Thomas Hampson ohjelman loppusanoissa.

Tosiasiassa sopraano syntyi Tukholmassa 6. lokakuuta 1820 eli päivälleen 200 vuotta sitten, eikä sentään päästänyt ensiparkaisujaan vielä supertähtenä.

”Ruotsin satakielen” tarinan kertoo draamadokumentti, jonka ilmaisussa Jessica Laurén (muun muassa hieno lyhäri Garbo ja Lenin) yhdistää ihmisnäyttelijöitä ja eri animaatiotekniikoita.

Lind syntyi akateemisten vanhempien ei-toivottuna aviottomana lapsena ja eli traumaattisen lapsuuden alistavan ja väkivaltaisen äidin kanssa. Tytöllä oli kuitenkin kissa, jolle hän lauloi ikkunassa. Sieltä hänet keksittiin oopperaan.

Syntyi ainutlaatuinen ura kiertueineen Yhdysvaltoja myöten. Oopperalle oli sosiaalista tilausta aikansa yhteiskunnallisessa murroksessa, ja markkinointi osasi hyödyntää laulajaa, joka lahjoitti suuren osan tuloistaan hyväntekeväisyyteen.

Kerronta töksähtää ikävästi lopussa. Säestäjäänsä kosinut sopraano saikin yhtäkkiä ”miehen ja kolme lasta eli perheen, jota oli aina toivonut”, sanailee juontaja. Siitäkö laulaja olikin koko ajan salaa haaveillut, vaikka oli valinnut itsellisen taiteilijan uran?

Perhekortin nosto heittää vähättelevän varjon kaiken sen ylle, mistä elämäkertadokumentti oli juuri kertonut ikään kuin lapsia valistaen ja tyttöjä kannustaen.

Jenny Lind – Ruotsin sata­kieli 200 v., Teema klo 13.15 ja Areena.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kulttuuri