Wienin filharmonikot esittävät maestro John Williamsin elokuvasävelmiä konsertissa, joka ei tee kunniaa säveltäjän osaamiselle - Kulttuuri | HS.fi

Wienin filharmonikot esittävät maestro John Williamsin elokuvasävelmiä konsertissa, joka ei tee kunniaa säveltäjän osaamiselle

Konsertin kaavamainen tv-toteutus ei edes yritä löytää tallenteeseen mitään kerronnallista lisäarvoa.

John Williams johtaa konsertin itse.­

18.10. 2:00

Yhdysvaltalainen John Wil­liams (s. 1932) lienee maailman tunnetuin ja menestynein elokuvamusiikin säveltäjä.

Steven Spielbergin ja George Lucasin luottokumppanina sekä muun muassa ensimmäisten Harry Pottereiden säveltäjänä hän on saattanut olla mukana useammassa viimeisen 50 vuoden aikana tuotetussa hitti­leffassa kuin ehkä kukaan muu elokuva-alan taiteilija.

Oscarin Williams on voittanut viisi kertaa, ennätyksellisestä 52 ehdokkuudesta. Tilillä on myös neljä Kultaista maapalloa, kolme television Emmya, 25 äänitealan Grammya sekä valtaisasti muita tunnustuksia.

Arvostus ei kuitenkaan takaa sitä, että Williamsin usein sinfoniaorkesterille säveltämät ja sovittamat teokset toimisivat irrotettuina elokuvien kokonaisvaltaisesta ilmaisuvoimasta, jossa eri osatekijät tukevat toisiaan.

Williams itse johtaa Wienin filharmonikkoja elokuvasävellystensä konsertissa, jonka arvokkuutta tavoitteleva tunnelma poikkeaa elokuvien usein seikkailullisesta viihteestä.

Konsertti vaikuttaisi elitistiseltäkin, ellei iäkäs maestro osaisi henkiä työlleen omistautuneen mestarin nöyryyttä. Muutamat anekdootit valaisevat varovaisesti työn taustoja.

Televisiototeutus turvallisen kaavamaisine kuvauksineen ei edes yritä löytää tallenteeseen mitään kerronnallista lisäarvoa.

Yleisökin uskaltautuu aplodeeraamaan äänekkäämmin vasta puolentoista tunnin kohdalla, kun odotettu Tähtien sota -teema marssii yhtenä päivitetyistä jatko-osasovituksistaan.

Niin se käy: konsertti ei tee Williamsin osaamiselle oikeutta.

John Williams ja Wienin filharmonikot, Teema klo 14.15 ja Yle Areena.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kulttuuri