Esikoisteoskilpailun kärkijoukolla on tänä vuonna teatteri-, elokuva- tai esiintymistaustaa, mutta ensi kertaa mukaan selvisi myös omakustanne - Kulttuuri | HS.fi

Esikoisteoskilpailun kärkijoukolla on tänä vuonna teatteri-, elokuva- tai esiintymistaustaa, mutta ensi kertaa mukaan selvisi myös omakustanne

Kaikkiaan palkintoraadin tietoon tuli 80 suomeksi kirjoitettua debyyttiä, mikä on viime vuosille tavanomainen määrä.

18.10. 2:00 | Päivitetty 18.10. 10:58

Tapahtui tänä vuonna niin, että esikoisteoskilpailun kärkijoukosta on helpompi luetella ne nimet, joilla ei ole vankkaa teatteri-, elokuva- tai esiintymistaustaa kuin ne joilla sitä on.

Nyt valitusta kymmeniköstä vain kolmella ei ole: Wilhelmiina Palonen, Petra Rautiainen, Anna Soudakova.

On kiusaus ajatella, että kokemus draamasta ja yleisöstä koulii rajaamaan näkökulmaa, keskittämään sanottavaa ja ehkä pikkuisen provosoimaankin tavalla, joka pitää otteessaan myös lukijan.

Vaan kuten mainittu erinomainen kolmikko osoittaa, onnistuakseen kirjailijana ei tarvitse päästä teatterikouluun saati nousta lavalle esittämään tekstejään.

Mitä lavarunouteen tulee, ehdokas Elsa Tölli tekee nyt historiaa Hesarin palkinnon sekä sen edeltäjän J. H. Erkon tunnustuksen kohta 60 vuotta täyttävässä historiassa. Hänen teoksensa Fun Primavera on kautta aikain ensimmäinen kisan loppusuoralle selvinnyt omakustanne.

Kymmenen finalistin nimeämiseen Hesarin palkinnossa tosin siirryttiin vasta vuonna 2010, mutta mitään merkintää saati kuulopuhetietoa vastaavasta yksinyrittäjän menestyksestä ei ole aikaisemmilta vuosikymmeniltä.

Uutta ja kenties tulevaa kovastikin ennakoivaa Fun Primaverassa on myös se, että sitä ei enää välttämättä edes löydä mistään painettuna kirjana. Tölli kertoo ottaneensa kolme 150 kappaleen painosta eikä näillä näkymin ”käytännön syistä” ole tulossa lisää.

”Esine jääköön siis keräilyharvinaisuudeksi”, hän linjaa. ”Sen sijaan voisin laittaa saavutettavuudeltaan helpon, sähköisen version nettisivuiltani tilattavaksi, kun kysyntää on.” Ostamisen sijaan Tölli kannustaa lainaamaan teosta kirjastosta tai tuttavilta.

Kaikkiaan palkintoraadin tietoon tuli 80 suomeksi kirjoitettua debyyttiä, mikä on viime vuosille tavanomainen määrä.

Varsin laadukkaita teoksia ilmestyi poikkeuksellisen paljon, joten ehdokkaiden karsiminen kymmeneen ”oli tietty kovin hir­veää”, kuten yksi raadin jäsen kiteytti kokouksen jälkeen.

Itse murahdin jo kokouksessa ”eroavani välittömästi”, kun tahtoni ei toteutunut. Vaan niinhän sen pitää ollakin tällaisessa taiteen mittailussa, että kukaan ei päätä yksin. Tuskin edes haluaisi.

Vaikka vain yksi saa palkinnon 19. marraskuuta, kaikki kymmenen ovat jo nyt silmissäni voittajia.

Joku kokouksessa hoksasi laskea sukupuolijakauman, kun saimme ehdokas­listan valmiiksi. 8–2. Ei kai sillä enää ole väliä, miten päin.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kulttuuri