Maiju Lassilan yhteiskuntasatiirin ajattomuus välittyy Tampereen Työväen Teatterin kierteille jännitetystä Ikiliikkujasta - Kulttuuri | HS.fi

Maiju Lassilan yhteiskuntasatiirin ajattomuus välittyy Tampereen Työväen Teatterin kierteille jännitetystä Ikiliikkujasta

Sirkku Peltolan ohjaamassa kansankomediassa tanssitaan pää pilvissä ja jalat savessa.

Ikiliikkujassa näyttelevät muiden muassa Tom Lindholm ja Mika Honkanen (etualalla), Janne Kallioniemi, Teija Auvinen, Ilona Pukkila ja Auvo Vihro.­

17.10. 17:29

Komedia

Ikiliikkuja. Tampereen Työväen Teatteri, ensi-ilta Eino Salmelaisen näyttämöllä 16.10. Maiju Lassilan näytelmän sovitus ja ohjaus Sirkku Peltola, musiikki Anne-Mari Kivimäki, koreografia Timo Saari, lavastus Hannu Lindholm, puvut Jaana Aro, kampaukset ja maskeeraus Emmi Puukka, valot TJ Mäkinen, videot Tero Koivisto, ääni Kyösti Kallio. Rooleissa Teija Auvinen, Tom Lindholm, Janne Kallioniemi, Ilona Pukkila, Panu Valo, Auvo Vihro, Samuli Muje, Mika Honkanen, Anne-Mari Kivimäki. ★★★★

Lavastaja Hannu Lindholm sen tietää, kuinka näyttämölle hahmotellaan ikiliikkuja.

Videosuunnittelusta vastaavan Tero Koiviston avulla pannaan pilvet liikkumaan taivaalla ja avarat peltoaukeat sen alle muistuttamaan ihmisten vuosituhantisesta uurastuksesta.

Ikiliikkujan luomisesta tietävät jotakin myös säveltäjä Anne-Mari Kivimäki, joka haitarillaan hönkii esitykselle tiiviin tahdin, sekä koreografi Timo Saari, joka polkaisee näyttelijäryhmän loppumattomaan liikkeeseen.

Tampereen Työväen Teatterin Ikiliikkujan ohjaaja Sirkku Peltola on tarttunut sovittamaansa näytelmään samanaikaisesti sekä ilmavalla että juurevalla otteella.

Ihmisiä eivät johdattele ainoastaan ahneuden ja vallanhimon kaltaiset kielteiset asiat, vaan myös vilpitön halu kehittyä ja rakastaa.

Pää on pilvissä, mutta jalat syvällä savessa.

Tästä ikuisesta tarpomisesta syntyy kuin huomaamatta se todellinen ihmiskunnan ikiliikkuja.

Kansalaissodan loppuvaiheissa murhatun kirjailija Algot Untolan näytelmä Ikiliikkuja löytyi hänen kirjallisesta jäämistöstään nelisenkymmentä vuotta kirjailijan kuoleman jälkeen. Teos julkaistiin Untolan tunnetuimmalla kirjailijanimellä Maiju Lassila, jota kirjailija oli elinaikanaan käyttänyt kaikissa kansankomedioissaan.

Peltolan omaa laajaa kirjallista tuotantoa ajatellen ei ole mikään yllätys, että hän korostaa myös Ikiliikkujan kohdalla teoksessa rehottavia kansanomaisen komedian piirteitä.

Eikä sekään ole mikään yllätys, että teknisten keksintöjen, talokauppojen tai ihan vain tulisten tunteidensa avulla onnea tavoittelevat ihmiset ovat pohjimmiltaan samanlaisia nyt kuin sata vuotta sitten.

Peltola onnistuu vääntämään menneen ajan maatalousyhteisön mielentilat ja nykypäivän informaatioyhteiskunnan kommervenkit sellaiselle kierteelle, että koko esitys kimpoilee kuin jousiston varassa.

Tehtailija tuo tupaan astuessaan vain hiekkaa lattialle ja keksijän tyttären toivomuslistalta löytyy selfiekepakko.

Esityksen kielellisen riehakkuuden keskeltä on kaiken muun lisäksi löydettävissä akateemikko Marjo Kuuselan sanoittama laulu Kankkuspäivästä Karjala.

Ikiliikkuja on satiirisuudessaan kuulas kuin omena. Silläkin on punaiset posket ja siemeniä sisässä.

Tom Lindholm keksintöjen parissa pakertavana isäntänä ja Teija Auvinen pässiltä päätä leikkaavana emäntänä luovat lavalle vahvan latauksen totisella komiikallaan.

Opiskeluvuosistaan lähtien Peltolan luottonäyttelijöihin kuulunut Janne Kallioniemi ja Työviksen uusi kasvo Ilona Pukkila näyttelevät varmoin ottein pariskunnan täysi-ikäisiä lapsia.

Auvo Vihro, Mika Honkanen ja Samuli Muje ovat ilmaisullisessa kekseliäisyydessään suorastaan hehkuvan hedelmällisiä kuvatessaan perheen ympärillä häärivää väkeä.

Nuoren Panu Valon monipuolisuus pääsee hyvin esille hänen kaksoisroolissaan näytelmän suurimpana rakastajana ja varakkaimpana miehenä.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kulttuuri