Lotta Petronella teki henkilökohtaisen dokumentin Seilin saarelta - Kulttuuri | HS.fi

Lotta Petronella teki henkilökohtaisen dokumentin Seilin saarelta

Kokeellinen Själö dokumentoi pikemmin tunnelmia kuin historiaa.

Seilin saaren historia kätkee monta traagista ihmiskohtaloa.­

1.11.2020 2:00

Kuvataiteilijan koulutuksen saanutta ohjaajaa Lotta Petronellaa kiehtovat saaret. Tuoreessa dokumentissaan hän vierailee Saaristomerellä Seilillä, ruotsiksi Själöllä. Yle esittää ­dokumentin jostain syystä englanninkielisellä nimellä Själö – Island of Souls.

Seilin saarelle kuningas Kustaa II Adolf määräsi perustettavaksi leprasairaalan vuonna 1619. Sittemmin saarelle vietiin myös vanhuksia, vammaisia ja varsinkin mielisairaita.

Seilillä toimi mielisairaala vajaat 300 vuotta. Se suljettiin 1962. Sen jälkeen saarella on toiminut merentutkimuslaitos.

Petronella tekee kokeellista ja henkilökohtaista dokumenttia. Hän kertoo tarinaa ääniraidalla, mutta ei näytä kasvojaan kuvissa. Eniten niissä näkyy laitoksen tutkija Jasmin Inkinen. Ratkaisu hämmentää. Kuvien Inkistä voisi erehtyä luulemaan ääniraidan Petronellaksi.

Själö dokumentoi pikemmin tunnelmia kuin historiaa. Katkelmallinen elokuva koostuu kauniista maisemista, hienojen vanhojen rakennusten kuvista ja ääniraidasta, jolla on muun muassa Lau Naun musiikkia sekä puhelinkeskusteluja.

Sensuuriin jääneet potilaiden kirjeet ja rakennuspiirustukset tarjoavat häivähdyksiä histo­riasta. Menneiden vuosisatojen potilasluetteloiden selaaminen tuo mieleen ajankohtaisen Vastaamon tietomurron.

Mielenterveysongelmia häpeillään yhä niin, että niillä voi yrittää kiristää potilaita. Petronella mainitsee sairastaneensa maanisdepressiivisyyttä. Se antaa kaikupohjaa dokumentin tunnelmille mutta osuu myös nyt hetkeen, jossa avoimuudella on erityisesti arvoa.

Själö – Island of souls, Fem klo 21.45 ja Areena. (K7)

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat