Suomalaiset kokevat keskustelukulttuurin muuttuneen huonommaksi, ja nyt alkaa viisivuotinen hanke asian korjaamiseksi - Kulttuuri | HS.fi

Suomalaiset kokevat keskustelukulttuurin muuttuneen huonommaksi, ja nyt alkaa viisivuotinen hanke asian korjaamiseksi

Yleisradion teettämän tutkimuksen mukaan neljännes suomalaisista kokee, ettei uskalla kertoa ajatuksiaan yhteiskunnallisista asioista muiden reaktioiden pelossa.

Suomalaiset kokevat keskustelukulttuurin menneen entistä huonompaan suuntaan.­

16.11. 12:09

Suomessa alkaa viisivuotinen hanke, jonka tarkoituksena on parantaa suomalaista keskustelukulttuuria.

Hyvin sanottu – Bra sagt -hanketta vetävät Yleisradio ja Erätauko-säätiö.

Hankkeen tavoitteena on innostaa ihmisiä mukaan toisia kunnioittavaan, erilaisia näkemyksiä arvostavaan keskusteluun.

Yleisradio teetti ennen hankkeen käynnistämistä tutkimuksen, jonka mukaan yli puolet suomalaisista (60 %) kokee keskustelukulttuurin muuttuneen huonommaksi. Neljännes suomalaisista kokee, ettei uskalla kertoa ajatuksiaan yhteiskunnallisista asioista muiden reaktioiden pelossa.

Ylen mukaan vastaajista lähes kaikki (98 %) olivat sitä mieltä, että kuunteleminen kuuluu hyvään keskusteluun.

Kyselyyn vastasi vajaa 2 500 suomalaista.

Hankkeen päätuottajan Markus Liimataisen mukaan keskusteluissa eri tahojen kanssa nousivat vihapuhe ja tahallinen väärin ymmärtäminen.

”Ensimmäiset hankkeet ja tapahtumat lähtevät käyntiin ensi vuoden aikana”, hän sanoo.

Hankkeeseen on ilmoittautunut jo useita kymmeniä yrityksiä ja muita organisaatioita. Toiveena onkin, että hanke tulee näkymään Ylen kanavien lisäksi laajasti yhteiskunnassa ja sosiaalisessa mediassa.

Mukana ovat muun muassa Helsingin yliopisto, Poliisihallitus, Puolustusvoimat, Suomen evankelis-luterilainen kirkko, Suomen Lukiolaisten Liitto, Suomen Palloliitto, Suomen Partiolaiset ja Tasavallan presidentin kanslia.

Liimataisen mukaan hanke tulee näkymään muun muassa kuntavaaleissa. Muuten eri toimintatavat tarkentuvat tulevien vuosien aikana.

Hankkeen toinen vetäjätaho Erätauko-säätiö on Jenny ja Antti Wihurin rahaston, Sitran, Suomen Kulttuurirahaston sekä Svenska kulturfondenin perustama säätiö, jonka tarkoituksena on vähentää yhteiskunnan jakautumista ja lisätä ihmisten osallisuutta yhteiskuntaan.

Säätiö on ollut mukana muun muassa eri oppilaitoksissa järjestettävissä tilaisuuksissa, joissa on parannettu oppilaiden taitoja reiluun keskusteluun.

Luitko jo nämä?