Pipun seikkailusta Nukketeatteri Sampossa tuli aikuisellekin ihana meditatiivinen hetki - Kulttuuri | HS.fi

Pipun seikkailusta Nukketeatteri Sampossa tuli aikuisellekin ihana meditatiivinen hetki

Anne Lihavaisen Pipu on rauhallinen, keskittymään saava hetki pienen punaisen pallon kintereillä.

Pipu ajaa autolla. Anne Lihavainen liikuttaa Pipua, Antero Reinistö ja Susan Aho soittavat.­

18.11. 14:42

Nukketeatteri

Pipu Nukketeatteri Sampossa 14.11. Käsikirjoitus, nuket ja lavastus Anne Lihavainen. Lavalla Anne Lihavainen, Susan Aho ja Antero Reinistö. ★★★★

Varsinainen ensi-iltapäivä 10. marraskuuta meni aikataulujen vuoksi meiltä sivu suun, ja ehdimme kolmivuotiaan seuralaiseni kanssa vasta lauantaina nukketeatteri Sampoon. Sekös meitä harmitti, ei yhtään!

Erityisesti vauvoille ja taaperoille suunnattu Pipu perustuu Anne Lihavaisen aiempaan sooloteokseen Pallo, jota hän on esittänyt oman Nukketeatteri Ofeliansa alla. Pallon ohjasi Bojan Barić.

Sampossa teos on saanut paitsi uuden nimen, myös aivan uuden musiikillisen ilmiasun.

Pipu alkaa, kun lavalla seisova, valkoisiin vaatteisiin ja punaisiin tossuihin pukeutunut nainen esittelee itsensä. Hän on tuo edellä mainittu Anne. Hänen lisäkseen näyttämöllä on erinäisten lyömäsoitinten ja pikkiriikkisen pianon takana Susan, eli Susan Aho sekä kitara sylissään Anttu, eli Antero Reinistö.

Sitten tapaammekin jo Pipun, päätähden. Hän on pieni punainen pallo. Huopamaisen pehmeän oloinen ja kovin utelias.

Koska emme kolmivuotiaan kanssa ole vauvoja enää, istumme katsomossa. Sieltä näemme hyvin Pipun sekä myös sen, miten vauvat – jotka saavat istua edessä lattialla – näyttävät viihtyvän hyvin koko puolituntisen esityksen ajan.

Mekin viihdymme. Kolmivuotias nauraa vähän väliä ja minä vaivun etenkin Ahon soittaman hapi-rummun siivittämänä kuin valoisaan meditaatiohetkeen.

Toimintaa tuosta hetkestä ei kuitenkaan puutu. Kuten sanottu, Pipu on utelias ja tutkii maailmaa monelta kantilta. Kirjaimet esimerkiksi, Aaaaa, Iiiii tai Ööööö, miten erilaisilta ne kaikki kuulostavatkaan!

Erilaisia ovat myös liikkumistavat. Autosta kuuluu pörinä, ja perhosena Pipu lentää aivan hiljakseen. Ja entäpä värit! Punainen on Pipun oma väri, mutta kas, isomman punaisen sisällä voikin olla kangasta, kuin valtatie. Ja sininen, onko se meri?

Ahon ja Reinistön soittama musiikki soljuu osaksi Lihavaisen liikuttaman Pipun seikkailuja.

Pipusta ei juuri nyt ole ilmoitettu uusia esityksiä, mutta teos nähdään taas viimeistään ensi vuonna. Sampon esitys on nimittäin toteutettu osana Kulttuurin kummilapset -projektia. Siinä kaikki Helsingissä syntyvät vauvat saavat tästä vuodesta lähtien oman kulttuurikummin ja pääsevät kahdesti vuodessa kulttuuritapahtumaan.

Mitä täällä kuuluu? Anne Lihavaisen liikuttama Pipu ihmettelee, kun Susan Aho ja Antero Reinistö soittavat.­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?