Vähäeleinen dokumenttisarja kertoo vetävästi vuoden 2008 monimutkaisesta postiryöstöstä Göteborgissa - Kulttuuri | HS.fi

Vähäeleinen dokumenttisarja kertoo vetävästi vuoden 2008 monimutkaisesta postiryöstöstä Göteborgissa

SVT:n sarjassa puhuvat tekijät, heidän läheisensä ja poliisi.

Ryöstöporukkaan liittynyt Fredrik, jonka kasvoja ei sarjassa näytetä, harrasti lukemista ja suunnitteli avioliittoa.­

23.11.2020 2:00

En liene ainoa, joka on nuorena ryöstöelokuvan katsottuaan pohtinut kaverin kanssa, millainen olisi täydellinen keikka.

Kymmenisen vuotta sitten Ruotsissa tällaisille pohdinnoille oli kertynyt myös tosielämän innoittajia: 1990-luvulla länsinaapurissa ryöstettiin pahimmillaan 153 pankkia vuodessa. Arvokuljetusten ryöstöaallon huippu, 60 autoa, saavutettiin vuonna 2001.

Neliosainen dokumenttisarja Suuri postiryöstö kertoo vähäeleisesti mutta vetävästi nuorukaisista, jotka erehtyivät tarttumaan tuumasta toimeen. Kohteeksi valikoitui Göteborgin postikeskus, kun ryhmä sai tietää sinne saapuvista 80 miljoonasta kruunusta (noin 9,5 miljoonasta nykyeurosta).

Poliisin kuulusteluvideoilla Tony ja Fredrik kertovat suhteestaan Renéhen, joka oli nuorisoporukan pidetty mutta myös kovaotteinen johtaja. Rikolliseksi jo aiemmin ryhtynyt René keräsi ympärilleen yli kymmenen hengen joukon ja kehitti monimutkaisen suunnitelman, johon kuului muun muassa valepommeja ja poliisihelikopterien lamauttaminen konepistooli-iskulla.

Sarjassa laajempaa perspektiiviä tapahtumille antavat Tonyn äiti, Fredrikin naisystävä sekä nuoriso-ohjaaja, joka kertoo viihtyneensä jalkapallosta ja šakista pitäneiden nuorukaisten seurassa.

Jo poliisikuulusteluista voi arvata, että kaikki ei edennyt suunnitellun suoraviivaisesti. Tämä luonnollisestikin antaa hyvän lähtökohdan onnistuneelle, dramaattiselle dokumenttisarjalle – eikä sekään haittaa, että tapahtumien edetessä todellisuus kiristyy aina vain tiukemmin ryöstöporukan ympärille.

Suuri postiryöstö, Fem klo 19.00 ja Areena.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat