Yleisön toiveet toteutuvat: Lisää Vivian Maierin valokuvia nähdään Helsingissä - Kulttuuri | HS.fi

Yleisön toiveet toteutuvat: Lisää Vivian Maierin valokuvia nähdään Helsingissä

Tuntemattoman lastenhoitajan valokuvista tuli sensaatio. Niitä saadaan uudelleen esille Helsinkiin tammikuussa 2021.

Vivian Maierin omakuva vuodelta 1959. Alkuvuonna 2020 Suomen valokuvataiteen museossa ollut ”Omakuva ja sen varjo” oli museon kaikkien aikojen suosituin näyttely.­

23.11.2020 11:21 | Päivitetty 24.11.2020 12:19

Yhdysvaltalaisen lastenhoitajan Vivian Maierin elämä valokuvaajana tuli julki vasta hänen kuolemansa jälkeen. Maierin yli 100 000 kuvan arkisto löytyi sattumalta varastosta Chicagossa. Paljastui kuva-aarre, johon oli tallennettuna elämää New Yorkissa ja Chicagossa vuosikymmenten ajalta.

Tieto Maierin salaisesta toisesta elämästä levisi vuonna 2014 dokumentin myötä. Vivian Maierin salaisuus on nähty Suomessakin.

Vivian Maierin (1926–2009) valokuvia oli esillä Suomen valokuvataiteen museossa alkuvuonna 2020 näyttelyssä Omakuva ja sen varjo. Näyttelystä tuli museon kaikkien aikojen suosituin, vaikka se ehti olla avoinna vain kaksi kuukautta ennen poikkeusolojen julistamista. Yleisömääräksi tuli 26 000 kävijää.

Nyt Maier palaa Helsinkiin näyttelyllä, joka keskittyy hänen tunnetuimpaan tuotantoonsa eli katuvalokuviin. Näyttely avautuu Valokuvataiteen museon K1-tilassa Kämp Galleriassa 16. tammikuuta 2021 ja on esillä huhtikuulle saakka.

”Vivian Maierin tuominen takaisin Helsinkiin on vastaus yleisön hartaisiin toiveisiin”, kertoo Valokuvataiteen museon näyttelyintendentti Maria Faarinen tiedotteessa. Hänen mukaansa museo sai viime keväänä lukemattomia yhteydenottoja niiltä, jotka eivät olleet näyttelyä ehtineet nähdä tai jotka olisivat halunneet nähdä sen vielä uudelleen. ”Ja jo vuosien ajan meiltä on toivottu erityisesti Maierin katuvalokuvausta”, Faarinen toteaa.

Nyt yleisön toiveet toteutetaan. Näyttelyn kuraattori on Anne Morin, joka on työskennellyt Maierin kuvien parissa vuodesta 2010 ja toteuttanut useita näyttelyitä. Vivian Maier -näyttelyn tuottaa diChroma Photography.

Oikaisu 24.11. klo 12.17: Artikkelin yhteydessä julkaistu New Yorkissa otettu kesäkuva ei ole vuodelta 1945 kuten kuvatekstissä aiemmin kirjoitettiin, vaan vuodelta 1954.

Kesäkuu New York, vuonna 1954.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat