HS:n Anni Alatalon ja Katri Jaalamaan juttu eriarvoisista lapsista palkittiin tavastaan käsitellä köyhyyttä – ”Riittävä tuki yhteiskunnan taholta jarruttaisi eriarvoistumista” - Kulttuuri | HS.fi

HS:n Anni Alatalon ja Katri Jaalamaan juttu eriarvoisista lapsista palkittiin tavastaan käsitellä köyhyyttä – ”Riittävä tuki yhteiskunnan taholta jarruttaisi eriarvoistumista”

Raati perusteli jutun lisäävän ymmärrystä ja lähentävän eri osapuolia.

HS-perhetiimin toimittajat Katri Jaalamaa (vas.) ja Anni Alatalo palkittiin Kunnioittavasti köyhyydestä -palkinnolla.­

24.11.2020 15:00 | Päivitetty 25.11.2020 10:13

Helsingin Sanomien perhetiimin toimittajien Anni Alatalon ja Katri Jaalamaan juttu lasten eriarvoistumisesta on saanut Kunnioittavasti köyhyydestä -tunnustuksen.

Palkittu juttu Ei samalta viivalta ilmestyi Meidän Perhe -lehdessä 4/2020 ja Helsingin Sanomissa 15. huhtikuuta. Meidän Perhe -lehden toimitus siirtyi aiemmin tänä vuonna osaksi Helsingin Sanomien toimitusta ja syntyi uusi HS:n perhetiimi.

Jutussa kahdeksan ammattilaista kertoo näkemyksensä lasten eriarvoistumisesta. Mukana on muun muassa nettipoliisi, varhaiskasvatuksen opettaja ja lastensuojelun sosiaalityöntekijä.

Suomen köyhyyden ja syrjäytymisen vastainen verkosto EAPN-Fin jakaa Kunnioittavasti köyhyydestä -tunnustusta vuosittain toimittajille, jotka ovat käsitelleet köyhyyttä ansiokkaasti.

Palkinnolla halutaan nostaa laadukasta, analyyttista ja kunnioittavaa journalismia köyhyydestä.

Jutussa esitettyjä uhkia ovat esimerkiksi koulujen yksityistyminen, lapsiperheköyhyys ja päiväkotishoppailu.

”Parempiosaiset eivät usein ymmärrä, minkälaisten asioiden kanssa vähäosaiset painivat. Jos joku kertoo jonottaneensa Peijaksessa kahdeksan tuntia, siihen saatetaan vastata, että miksi et käy yksityisellä, se on nopeampaa”, yksi haastateltavista, tyttötyön kehittäjä Nelli Niemelä sanoo jutussa.

Raati kiittää, että artikkeli on laaja-alainen ja selkeä. Sen ansioksi lasketaan, että ääneen pääsevät eri alojen asiantuntijat, jotka havainnoivat päivittäin sosiaalisia ongelmia ja päätösten yhteiskunnallista vaikuttavuutta. He yhdistävät teoreettisen koulutuksen ja käytännön.

”Jutun voisi olettaa lisäävän ymmärrystä ja lähentävän osapuolia”, raati kirjoittaa perusteluissaan.

Valintaan vaikuttavat myös artikkelin kuvat. Potretit haastateltavista kuvasivat valokuvaajat Kaisa Rautaheimo, Hanna-Kaisa Hämäläinen, Sami Kero ja Vesa Ranta. Erityishuomiota saa valokuva rehtori Maiju Rissasesta, joka istuu penkillä vierekkäin koululaisten kanssa.

”Kun puhutaan enemmän samalla tasolla, tullaan paremmin ymmärretyiksikin”, raati kirjoittaa.

Katri Jaalamaa (oik.) ja Anni Alatalo ovat vuosia keskittyneet perheaiheisiin.­

Tekijöiden päämäärä oli tehdä jutusta tunnistettava niille ihmisille, joille eriarvoistumiskehitys näkyy arjessa ja niille, jotka eivät koe sitä jatkuvasti elämässään.

”Nopeasti päädyttiin siihen, että olisi hyvä käsitellä aihetta niiden ihmisten silmin, jotka kokevat eriarvoistumista työssään joka päivä”, Anni Alatalo sanoo.

Asiantuntijahaastatteluihin keskittynyt Katri Jaalamaa huomasi juttua tehdessään, kuinka valtavasti Suomessa on ihmisiä, jotka tekevät väsymättä töitä ongelmien lieventämiseksi.

Köyhyys tuodaan Alatalon mukaan usein esille äärimmäisillä esimerkeillä. Nyt he halusivat osoittaa ilmiön arkisissa asioissa.

”Riittävä tuki yhteiskunnan taholta jarruttaisi eriarvoistumista”, Alatalo sanoo.

Se tarkoittaa pieniä asioita monissa paikoissa. Jos lapsella ei ole varaa harrastaa, se voi olla hänelle hyvin merkittävää.

Toimittajat Anni Alatalo ja Katri Jaalamaa ovat keskittyneet vuosien ajan lapsiaiheisiin.

Alatalon mukaan aihe on noussut mediassa yhä näkyvämmäksi. Samalla on korostunut puhuttelutapa, että lapsiperheet ovat ongelma.

Alatalo huomasi, että merkittävä muutos keskustelussa tapahtui, kun tunnustukselliset äitiblogit aloittivat. Nyt myös niissä on löytymässä tasapaino, kun lapsista voi puhua sekä ongelmien että onnellisuuden tuojina.

”Minun ja Katrin työssä on ollut päämääränä vuosia, että haluamme puhua perhe-elämästä mahdollisuutena ja positiivisena asiana”, Alatalo sanoo.

Katri Jaalamaa toivoo, että median perheaiheissa näkyisi yleisesti enemmän moniäänisyys. Suomalaiselle perheelle ei ole tiettyä muottia, vaikka keskiluokkaiset heteroperheet saattavat usein korostua jutuissa.

Hän ei toimittajana halua luoda joillekin vanhemmille oloa, ettei jokin aihe koskisi heitä.

”Että ei käsittelyllä tulisi itse luoneeksi ulkopuolisuutta”, Jaalamaa sanoo.

Oikaisu: Lisätty palkitun jutun valokuvaajiksi myös Hanna-Kaisa Hämäläinen, Sami Kero ja Vesa Ranta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat