Ylistetty kauhuklassikko Kwaidan – kauhun kasvot ei onnistu säväyttämään - Kulttuuri | HS.fi

Ylistetty kauhuklassikko Kwaidan – kauhun kasvot ei onnistu säväyttämään

Masaki Kobayashin fantasia-aineksisen elokuvan parhaat hetket virittää omintakeinen japanilainen kummitusjuttuperinne

Katsuo Nakamura näyttelee biwa-luutun soittajaa Hôichia.­

25.11.2020 2:00

Kwaidan – kauhun kasvot ★★★

Kaidan, Japani 1965

Teema klo 21.58 ja Areena (K12)

Neljään japanilaiseen kummitusjuttuun perustuva Kwaidan – kauhun kasvot palkittiin Cannesissa Juryn erikoispalkinnolla, ja se nousi ei-englanninkielisten elokuvien Oscar-ehdokkaaksi.

Episodielokuva on kerännyt kriitikoilta ylistystä kauneudestaan, tunnelmastaan ja rohkeasta, teatteri-ilmaisusta lainaavasta värikkäästä näyttämölle­panostaan. Yleensä ohjaaja Masaki Kobayashi on suosinut mus­taval­ko­realismia.

Kohdallani ennakko-odotuksia nosti sekin, että Kobayashin Harakiri (1962) ja Laskeva aurinko (1967) ovat laadukkaita, juonivetoisia samuraidraamoja aikuisille.

Pettymyksen puolelle harvinainen katselutilaisuus kuitenkin kallistui, varmaan siksikin, että Kwaidanista on nyt tarjolla kaikkein pisin, 183-minuuttinen versio.

Avaustarinassa Hiukset köyhtynyt samurai jättää vaimonsa ja hankkiutuu rikkaaseen sukuun naimakaupan avulla. Toisessa episodissa puunhakkaaja kohtaa talvimyrskyn riepottelemassa metsässä kylmää kuolemaa puhkuvan Luminaisen.

Ensimmäisten kaltaiset kummitusjutut voisi kuulla Suomessakin. Kolmatta, Korvatonta Hôichia, sen sijaan vetää mai­niolla tavalla eteenpäin japanilainen kulttuuri nelikielisen biwan soittajineen, sotahistoriasta kertovine lauluineen ja pahoilta hengiltä suojautumi­si­neen. Tarina kuitenkin toistaa itseään ja venyy ylipitkäksi.

Viimeinen jakso Kuvajainen teekulhossa on luonnosmainen. Siinä roolihenkilöksi nostetaan versio kreikkalaisirlantilaisesta Lafcadio Hearnista (1850– 1904), jonka kansantarukirjasta kummitusjutut on poimittu. Japanin kansalaisuuden myötä Hearn otti käyttöön nimen Koizumi Yakumo. Kirja julkaistiin hänen kuolinvuonnaan.

Laskeva aurinko -elokuva esitetään Teemalla torstaina 3. joulukuuta ja Harakiri tiistaina 22. joulukuuta. Kwaidan – kauhun kasvot on Teeman elokuvafestivaalin ohjelmistoa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat