Emma-gaala luopuu sukupuolten jaottelusta: Vuoden mies- ja naissolistin sijaan valitaan yksi vuoden artisti - Kulttuuri | HS.fi

Emma-gaala luopuu sukupuolten jaottelusta: Vuoden mies- ja naissolistin sijaan valitaan yksi vuoden artisti

Anonyymissä artistikyselyssä noin puolet taiteilijoista puolsi yhä vanhaa mallia.

Ellinoora jää viimeiseksi vuoden naissolistiksi Emma-gaalan historiassa. Vuoden naissolisti - ja vuoden miessolisti -palkintojen sijasta jaetaan ensi kerralla yksi vuoden artisti -palkinto.­

25.11.2020 13:14 | Päivitetty 25.11.2020 14:56

Musiikkialan Emma-gaalaa järjestävä Musiikkituottajat ry on päättänyt luopua sukupuolten jaottelusta.

Tähän saakka palkinnot on jaettu sekä vuoden mies- että naissolistille. Ensi vuoden toukokuuhun siirretyssä gaalassa nämä palkinnot korvaa vuoden artisti -palkinto.

Sukupuolijaottelu on poistettu jo vuosia sitten monista ulkomaisista musiikkialan palkintogaaloista, kuten Yhdysvaltain Grammy-gaalasta, Ruotsin Grammis-gaalasta sekä Music Televisionin Video Music Awards -gaalasta.

Myös suomalaisessa musiikkielämässä on noussut jo aika päiviä sitten esiin kysymys siitä, miksi Emma-gaalassa tai missään muussakaan yhteydessä tarvitsisi puhua erikseen mies- ja naisartisteista.

Vielä kolme vuotta sitten Musiikkituottajien apulaisjohtaja Tommi Kyyrä arvioi HS:lle, ettei sukupuolittuneiden kategorioiden poistamiseen ole tarvetta.

”Jos katsoo vaikka Brit Awardseja, niin sielläkin on yhä kategoriat mies- ja naisartisteille. Sama koskee Oscareita leffojen puolella. Meillä on myös paljon genresarjoja, joissa sukupuolella ei ole mitään väliä”, sanoi Kyyrä vuonna 2017.

”Jos sukupuolet poistettaisiin kategorioista, en näe, että se parantaisi mies- tai naisartistien asemaa”, hän lisäsi tuolloin.

Hän kuitenkin sanoi, että kategorioita voidaan muuttaa jatkossa, jos artisteilta ja levy-yhtiöiltä tulee asiasta palautetta. Onko palautetta nyt siis tullut vai miksi mieli muuttui?

”Tähän asti ei ollut tarvetta muutokseen, koska kahdella sarjalla olemme pystyneet nostamaan enemmän ansioituneita artisteja esiin, ja molempia sarjoja on aina pidetty yhtä arvokkaina”, Kyyrä pohjustaa.

”Kansainvälinen kehitys on kuitenkin mennyt siihen suuntaan, että teimme artisteille pienimuotoisen anonyymin nettikyselyn ja saimme 150 vastausta.”

Noin puolet vastanneista artisteista oli sitä mieltä, että sarjat tulee yhdistää. Toinen puoli piti vanhaa linjaa parempana.

”Keskustelun jälkeen Musiikkituottajien hallitus päätti markkinatyöryhmämme esityksestä, että nyt on aika yhdistää nämä sarjat.”

Ennustatko syytöksiä epätasa-arvosta, jos uuden vuoden artisti -sarjan voittaa mies?

”En ennusta. Myös ehdokasvalinnoissa on artistien erilaisten julkaisusyklien vuoksi aivan luonnollista, että välillä tulee enemmän nais- ja välillä miesehdokkaita.”

Emma-gaalan sivustolta tämän linkin takaa löytyvät palkintojen päivitetyt säännöt ja tasa-arvoa korostavat arvot.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat