Keväällä vantaalaislukion nuoret lauloivat toivosta, ja some ihastui – Nyt sama kuoro esittää ihanan joululauluklassikon - Kulttuuri | HS.fi

Keväällä vantaalaislukion nuoret lauloivat toivosta, ja some ihastui – Nyt sama kuoro esittää ihanan joululauluklassikon

”Annoin sitten heille aika vapaat kädet, ja minusta se onnistui mahtavasti herkkyydessään ja koskettavuudessaan”, idean äiti Riitta Kalliorinne sanoo.

Vaskivuoren lukion kamarikuorossa on nelisenkymmentä laulajaa.­

29.11.2020 13:52

Jouluradion Hoosianna-virren esittää tänä vuonna Vaskivuoren lukion kamarikuoro. Uusi versio Hoosiannasta ja video julkaistiin perinteiseen tapaan Jouluradiossa ensimmäisenä adventtina lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.

Riitta Kalliorinne sai idean Jouluradiosta 2000-luvun alkupuolella. Tuolloin radiossa soitettiin joululauluja lähinnä vain joulunpyhinä.­

Nelikymmenpäinen kuoro esiintyy videolla lumettomassa ja urbaanissa ympäristössä. Monissa kuvissa kasvoja peittävät maskit.

”Idea syntyi nyt korona-keväänä”, Jouluradion toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne kertoo. ”Yritän joka vuosi miettiä, että mikä on tänä vuonna ajan henki. Viime vuonna se oli suvaitsevaisuus ja sitä ennen tasa-arvo. Nyt mieleen tuli tietysti korona.”

Kalliorinne näki vantaalaisen Vaskivuoren lukion kamarikuoron Facebookiin lataaman Pelottomien riemulaulun. Virtuaalikuorona toteutettu video lähti leviämään somessa salamana. Monet sitä jakaneet ihmiset kertoivat purskahtaneensa itkuun laulun kuullessaan.

Kalliorinne tiesi Hoosiannan esittäjien löytyneen.

”Minusta ryhmä kuvasti tätä päivää”, hän sanoo. ”Ja kun Jouluradio nyt täyttää 18 vuotta, niin oli hauskaa, että esittäjätkin ovat suurin piirtein saman ikäisiä.”

”Annoin sitten heille aika vapaat kädet, ja minusta se onnistui mahtavasti herkkyydessään ja koskettavuudessaan.”

Samaa mieltä vaikuttavat olevan kuulijat sosiaalisessa mediassa. Kalliorinteen mukaan liikuttunutta palautetta on tullut jo nyt paljon, ja vaskivuorelaisten Hoosiannasta saattaa hyvinkin tulla Pelottomien riemulaulun kaltainen hitti.

Pääkaupunkiseudun seurakuntien perustaman ja omistaman Jouluradion Hoosiannasta on tullut vuosien mittaan odotettu perinne. Kalliorinne kertoo, että alkuvuosina Hoosianna soitettiin levyiltä, mutta 10-vuotisjuhliinsa Jouluradio tilasi Rajaton-yhtyeeltä uuden tulkinnan.

Siitä alkoi tilausteosten perinne. Oman kappaleensa Jouluradiolle ovat tehneet muun muassa Pastori Pike, Tuure Kilpeläinen, Kerkko Koskinen Kollektiivi, Jesse Kaikuranta, Lenni-Kalle Taipale sekä Katja Lappi ja Nina Tapio.

Uuden Hoosianna-version lisäksi Jouluradio etsii uusia, ennen julkaisemattomia joululauluja.

Uusien biisien viikko on Jouluradion kampanja, jossa uusia joululauluja soitetaan viikon ajan ja kuuntelijoilla on mahdollisuus äänestää suosikkiaan. Eniten ääniä saanut joululaulu jää pysyvästi Jouluradion soittolistalle.

Kalliorinteen mukaan kaikenlainen joulumusiikki kelpaa. Kappaleiden valitsijoina toimivat Metropolia-ammattikorkeakoulun opiskelijat.

”Nyt koronan aikaan haluamme tukea suomalaisia muusikkoja, ja toisaalta kannustaa tuomaan uudet kappaleet pöytälaatikoista päivänvaloon. Samalla saamme listoillemme tuoretta joulumusiikkia”, hän sanoo.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat