Sibeliuksen viulukonserton ja säveltäjän muiden keskeisten teosten käsikirjoitukset saatiin pelastettua Suomeen – olivat vaarassa ajautua tutkijoiden ulottumattomiin - Kulttuuri | HS.fi

Sibeliuksen viulukonserton ja säveltäjän muiden keskeisten teosten käsikirjoitukset saatiin pelastettua Suomeen – olivat vaarassa ajautua tutkijoiden ulottumattomiin

Jopa 1 200 sivua käsittävä merkittävä Sibelius-aineisto saatiin ostettua Suomeen ja Kansalliskirjastoon apurahojen ja lahjoitusten avulla.

Jean Sibeliuksen Vänskapens blomma -laulun käsikirjoituksen ensimmäinen aukeama kustantamon merkinnöin.­

8.12.2020 0:00 | Päivitetty 8.12.2020 8:53

Kansalliskirjasto on saanut ostettua merkittävän kokoelman säveltäjä Jean Sibeliuksen käsikirjoituksia.

Ne ovat peräisin saksalaisesta Lienau-kustantamosta, joka julkaisi monia Sibeliuksen teoksia 1900-luvun alussa. Vuonna 1990 Lienaun osti saksalainen Zimmermann-kustantamo. Sieltä käsikirjoitukset ovat siirtyneet edelleen yksityishenkilölle, jolta ne ostettiin nyt Kansalliskirjastoon.

Nyt hankittuun kokoelmaan kuuluu yli 1 200 sivua Sibeliuksen käsikirjoituksia ja muita materiaaleja, esimerkiksi sovituksia ja oikolukuvedoksia, joissa on Sibeliuksen tekemiä merkintöjä.

Hankinta vahvistaa Kansalliskirjaston Sibelius-käsikirjoituskokoelmia, jotka ovat maailman merkittävimmät.

Jean Sibeliuksen Voces intimae -jousikvarteton käsikirjoituksen ensimmäinen sivu kustantajan merkinnöin.­

Nyt hankitut käsikirjoitusmateriaalit sisältävät monia Sibeliuksen keskeisiä teoksia 1900-luvun alusta. Mukana ovat esimerkiksi kolmas sinfonia, viulukonsertto, Öinen ratsastus ja auringonnousu sekä jousikvartetto Voces intimae. Pohjolan tyttären käsikirjoitus ei sisälly kauppaan, sillä se myytiin huutokaupassa vuonna 2016.

Kansalliskirjasto julkaisee Sibelius-seuran ja Breitkopf & Härtel -kustantamon kanssa Sibeliuksen teosten kriittistä editiota. Sen nuottijulkaisuissa tutkijat pyrkivät ottamaan huomioon kaikki saatavilla olevat materiaalit ja tekemään niiden perusteella esimerkiksi korjauksia jo olemassa olevien nuottijulkaisujen virheisiin.

Julkaisusarja sisältää kaikki Sibeliuksen teokset, ja valmistuessaan siinä on 60 nidettä. Tällä hetkellä niistä on valmistunut 33 nidettä. Koko edition arvioidaan valmistuvan 2030-luvun alussa.

Kriittisen edition päätoimittaja, professori Timo Virtanen kertoi kevättalvella 2020 Lienaun kokoelman olevan Sibeliuksen viimeinen suuri käsikirjoitusaineisto, joka ei ole ollut tutkijoiden saatavilla arkistossa. Siksi sen sisältämiä teoksia on ollut vaikeampi tutkia kuin esimerkiksi Kansalliskirjastossa jo olleita käsikirjoituksia. Tutkijoiden pääsy Lienaun käsikirjoitusmateriaaliin keskeytyi kokonaan vuosiksi, kun sitä ryhdyttiin myymään.

Aluksi Lienaun käsikirjoituskokoelman hintapyyntö oli yli miljoona euroa, mutta Virtanen kertoo, että neuvotteluissa hinta saatiin laskettua huomattavasti alle miljoonan. Kansalliskirjasto ei ole ilmoittanut tarkkaa kauppahintaa.

Kansalliskirjastoon aineisto pystyttiin hankkimaan apurahojen ja lahjoitusten avulla. Hankintaa rahoittivat Ella & Georg Ehrnroothin säätiö, Louise ja Göran Ehrnroothin säätiö ja Elsa Fromond sekä kolme muuta yksityistä tukijaa.

Sibeliuksen viulukonserton korjatun version kantaesityksen johti kapellimestari Richard Strauss vuonna 1905 Berliinissä. Nyt Kansalliskirjastoon hankittuun nuottimateriaaliin kuuluu viulukonserton partituuri, jossa on Straussin lyijykynämerkintöjä.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat