Tieto on valtaa, mutta ihminen kaipaa myös aistien viisautta – Minna Salamin kirja nostaa esiin perustavanlaatuisia kysymyksiä siitä, mitä on olla ihminen - Kulttuuri | HS.fi

Tieto on valtaa, mutta ihminen kaipaa myös aistien viisautta – Minna Salamin kirja nostaa esiin perustavanlaatuisia kysymyksiä siitä, mitä on olla ihminen

Maailmankuulu performanssitaiteilija Marina Abramović on tutkinut teoksissaan aistien viisautta, josta Minna Salami kirjoittaa juuri suomeksi ilmestyneessä kirjassaan.

Marina Abramović (vas.) istui vuonna 2010 kolmen kuukauden ajan kahdeksan tuntia päivässä New Yorkin modernin taiteen museossa MoMAssa ja kohtasi yhden ihmisen kerrallaan, ilman puhetta. Performanssin nimi oli The Artist is Present.

12.12.2020 2:00 | Päivitetty 12.12.2020 7:13

Taiteilija Marina Abramović toteutti vuonna 1974 Napolissa Italiassa performanssin, jonka nimi oli Rhythm 0.

Hän asettui yleisön armoille kuuden tunnin ajaksi, objektiksi. Samaan tilaan hän oli valikoinut 72 esinettä, joita katsojat saisivat käyttää aivan kuten ha­luaisivat. Mukana oli mielihyvää tuottavia asioita, kuten ruusu, linnunsulka, hunajaa, parfyymia ja kakku, mutta myös veitsi, ruoska, ase ja luoti. Taiteilija itse pysyttelisi passiivisena.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat