Amsterdamin Rijksmuseum järjestää ainutlaatuisen näyttelyn Alankomaiden siirtomaa-ajasta – maa ei ole koskaan pyytänyt anteeksi rooliaan orjakaupassa - Kulttuuri | HS.fi

Amsterdamin Rijksmuseum järjestää ainutlaatuisen näyttelyn Alankomaiden siirtomaa-ajasta – maa ei ole koskaan pyytänyt anteeksi rooliaan orjakaupassa

Alankomaalaisten rooli mannertenvälisessä orjakaupassa on herkkä aihe.

Jalkapuu ja kuudet eri kahleet usean orjuutetun kiinnipitämistä varten. Osa Rijksmuseumin ”Orjuus”-näyttelyä.­

14.12.2020 8:20

Yksi maailman kuuluisimmista museoista, Amsterdamin Rijksmuseum järjestää näyttelyn Alankomaiden siirtomaa-ajasta ja sen roolista orjakaupassa.

”Orjuus”-näyttely avautuu helmikuussa 2021. Museon mukaan näyttely selvittää Black Lives Matter -kansalaisoikeusliikkeen esiin nostamia kysymyksiä.

Näyttely kokoaa ensimmäistä kertaa tarinoita Alankomaiden roolista niin Atlantin kuin Intian valtameren orjakaupassa saman katon alle. Näyttely rakentuu kymmenen henkilökohtaisen tositarinan varaan, joista osa on orjuutettujen, osa orjan- ja plantaasinomistajien tarinoita.

Näyttelyyn on lainattu esineitä museoista ympäri maailmaa. Lisäksi jokaiseen kymmeneen tarinaan kuuluu oma äänikierros, joista jokaisen on lukenut tarinan henkilöön jotenkin kytköksissä oleva ihminen.

Jacob Coemanin maalaus vuodelta 1665 kuvaa Batavian (nyk. Jakarta) johtajaa Pieter Cnollia, hänen vaimoaan, kauppias Cornelia van Nieuwroodea ja muuta perhettä. Oikealla sivulla perheen kaksi orjuutettua palvelijaa.­

Alankomaalaisten rooli mannertenvälisessä orjakaupassa on herkkä aihe, museo kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Alankomaiden siirtomaahistorialla on ollut ”tärkeä rooli nyky-Alankomaiden perustusten rakentamisessa” ja siirtomaahistoriassa puolestaan orjuus on ollut merkittävässä asemassa, Rijksmuseumin johtaja Taco Dibbits sanoi näyttelyn lanseeraustapahtumassa AFP:n mukaan.

Alankomaiden kolonialismi oli suurimmillaan 1600-luvulla, jolloin maalla oli siirtomaita niin Karibialla, Etelä-Afrikassa kuin ”Alankomaiden Itä-Intiassa” eli nykyisessä Indonesiassa.

Tuntemattoman tekijän maalaus orjuutetuista miehistä ojia kaivamassa noin vuodelta 1850.­

Yksi näyttelyn tarinoista kertoo orjuuteen Alankomaiden Surinamessa syntyneestä ja kuolleesta miehestä. Keskeinen näyttelyesine on pannu, jossa sokeriruo’osta keitettiin mehua. Näyttely esittelee, miten orjuutetut joutuivat tekemään töitä yötä päivää ”äärimmäisen ankarissa olosuhteissa”, museo kertoi AFP:n mukaan.

Samaan tarinaan liittyvät piirrokset plantaasista, jotka oli tehty plantaasin perineelle nuorelle omistajalle Jonas Witsenille, jolla ei ollut aikomustakaan koskaan käydä paikan päällä.

”Näyttely ei anna vastauksia kaikkiin kysymyksiin, mutta sen on tarkoitus herättää kävijät ajattelemaan orjuutusjärjestelmää”, sanoi Rijksmuseumin vanhempi kuraattori Evelin Sint Nicolaas AFP:lle.

Alankomaat ei ole koskaan pyytänyt muodollisesti anteeksi rooliaan orjakaupassa.

Rijksmuseumin näyttely koskeekin ”historiaa, joka ei ole vielä jäänyt taaksemme”, sanoi Rijksmuseumin historioitsija Valika Smeulders AFP:lle.

”Orjuus”-näyttely Rijksmuseumissa Amsterdamissa 12.2.–30.5.2021.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat