Joulupukki luotiin, koska aikuisten juhlimista haluttiin hillitä – viikon kirja tarjoaa täyttä asiaa satuhahmosta - Kulttuuri | HS.fi

Joulupukki luotiin, koska aikuisten juhlimista haluttiin hillitä – viikon kirja tarjoaa täyttä asiaa satuhahmosta

Eero Perunka tietää, että satuhahmon luominen oli tietoista ja tavoitteellista työtä.

19.12.2020 12:12

Kun Suomalaisen kirjallisuuden seura haki pari vuotta sitten kirjoittajaa joulupukin elämäkerralle, rovaniemeläinen kulttuurihistorioitsija Eero Perunka, 63, tiesi heti, että se on hänen tehtävänsä.

Hän on myös poromies, hirrenveistäjä ja metsuri.

Ja ollut luonnollisesti myös joulupukkina.

Tänä syksynä valmistui teos Joulupukki – Tuhatvuotinen arvoitus. Se kuvaa joulupukkihahmon syntyä ja kehitystä kulttuuri-ilmiönä suomalaisesta kotivuohesta pulleaksi punanutuksi. Kirja käy läpi myös joulupukin valjastamista Suomessa matkailun käyttöön.

Kirja vie lukijan ”myöhäisantiikin Roomaan, keskiajan juhlanviettoon ja Euroopan laidalle Lapin paljaille tuntureille”, kuten kustantaja määrittelee. ”Mistä löytyy todellinen joulupukki, ja mitä hän haluaa? Miten Myran piispa Nikolauksesta kasvoi punanuttuinen hyväntekijä ja lasten sankari?”

Hulluja ja salaperäisiä ajatuksia joulupukkiin on liittynyt kautta hahmon historian. Satusetä Sakari Topelius kysyi kertomuksissaan 1800-luvulla, mikä joulupukki on ja löi luumunsiemenen vetoa, ettei sitä kukaan pysty sanomaan.

”Topeliuksen satujen myötä ihmishahmoinen joulupukki tuli pikkuhiljaa Suomeen ja kotivuohi sai väistyä”, Perunka sanoo.

Hänen mukaansa satuhahmon synnyttäminen oli tietoista ja tavoitteellista työtä, jolla haluttiin hillitä aikuisten juhlimista.

”Joulupukki tuotiin perheen pariin”, Perunka kertoo.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat