Helsinki Contemporary -galleriassa on nyt esillä kummallisella tavalla tyydyttäviä veistoksia ja nuoltavan hyviä maalauksia - Kulttuuri | HS.fi

Helsinki Contemporary -galleriassa on nyt esillä kummallisella tavalla tyydyttäviä veistoksia ja nuoltavan hyviä maalauksia

On hyvä löytää järjestystä galleriasta, kun maailma on levällään.

Michael Johansson: Mirror Cube – Ocean, 2020, sekatekniikka.­

20.12.2020 15:10

Kuvataide

Lukas Göthman & Michael Johansson: Repetitions 31.1. saakka galleria Helsinki Contemporaryssa. helsinkicontemporary.com

Kun maailmassa kaikki tuntuu olevan levällään, on tyydyttävää löytää järjestystä edes galleriasta.

Ruotsalaisen Michael Johanssonin (s. 1975) teoksissa arkiset kierrätystavarat asettuvat yhteen täydellisiksi, värikoordinoiduiksi kuutioiksi, joiden sivut ovat vieläpä symmetrisiä keskenään.

Helsinki Contemporaryn näyttelyteksti kutsuu Johanssonin teoksia osuvasti ”visuaalisiksi palindromeiksi”. Ne ovat kuin kolmiulotteisia palapelejä, jotka häkellyttävät kekseliäisyydellään. Yksi kylmäkalle osoittautuu yhtä korkeaksi kuin kolmen tapettiliimapaketin pino, joka taas on siivousrätin kanssa yhtä leveä kuin lattiaharja. Palasten odottamaton yhteensopivuus saa hyrisemään tyytyväisyydestä.

Johanssonin ja hänen maamiehensä Lukas Göthmanin (s. 1970) yhteisnäyttely Helsinki Contemporarylla kulkee otsikolla Repetitions, ”toistoja”. Johanssonin teoksissa toisto viittaa paitsi esinekoosteiden toistuviin kuvioihin myös kierrätystavaran uusiokäyttöön.

Göthman taas toistaa maalauksissaan päiväkirjamerkinnöistään poimimiaan sanoja ja fraaseja. Ne hän puskee rajalle, jossa sanat alkavat hajota puhtaan visuaalisiksi muodoiksi.

Lukas Göthman: Longing, 2020, öljy kankaalle.­

Paksuilla karkkivärisillä maalikerroksilla veistetyt teokset tuovat mieleen italialaisten gelatobaarien jäätelölaarit. Teoksia tekisi melkein mieli nuolla. Vasta hetken totuttelun jälkeen maalipyörteistä hahmottaa sanoja, ja merkitysulottuvuus alkaa taistella huomiosta mehevän materiaalisuuden kanssa.

Poikkeusoloista johtuen näyttely jatkuu joulun jälkeen tammikuun 31. päivään saakka. Muista tarkistaa tämän ja muiden näyttelyiden aukioloajat ja mahdolliset ajanvaraustoiveet gallerioiden nettisivuilta ennen kierrokselle lähtemistä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat