Upeasti tehty elokuva samurain katkerasta kapinasta huipentuu hurjiin miekkataistoihin - Kulttuuri | HS.fi

Upeasti tehty elokuva samurain katkerasta kapinasta huipentuu hurjiin miekkataistoihin

Masaki Kobayashin Laskeva aurinko kuvaa samuraiden perhe-elämää.

Laskeva aurinko -elokuvan pääroolissa on Toshiro Mifune.­

23.12.2020 2:00

Laskeva aurinko ★★★★

Joi-uchi, Japani 1967

Teema klo 23.55 ja Areena (K12)

Japanin lipussa on nouseva ­aurinko. Suomenkielinen nimi Laskeva aurinko kuvastaa hyvin Masaki Kobayashin elokuvan henkeä, vaikka alkuperäinen nimi viittaa kapinaan. Kobayashi asettaa kyseenalaisiksi perinteiset japanilaiset ihanteet.

Lippu on peräisin Edo-kaudelta (1603–1868), jota elokuvassa eletään. Silloin Tokugawa-shogunaatti yhdisti koko maan valtaansa. Sotilaallista feodaalisysteemiä leimasi tiukka kuri, jota ilmensi myös samuraiden bushido-kunniakoodisto. Maa oli jaettu daimiohin eli läänityksiin, joita johdettiin itsevaltaisesti Edosta (nyk. Tokio).

Eräs lääninherra hankkiutuu eroon hankalasta jalkavaimostaan naittamalla hänet ratsukaartinsa upseerin Sasahara Isaburon (Toshiro Mifune) perheeseen. Kun naista sitten taas tarvitaankin Edossa, Isaburo nousee kapinaan systeemiä vastaan.

Paikoin melodramaattinen elokuva on tehty upeasti. Se kuvaa samuraiden perhe-elämää ja huipentuu hurjiin miekkataistoihin. Kaksintaistelu vetää vertoja Sergio Leonen länkkäreille. Kommentti lienee sekin, että sankarin kukistamiseen tarvitaan länsimaista omaksuttuja tuliaseita.

Laskevassa auringossa eletään 1720-luvulla, mutta se lankesi varmasti hedelmälliseen maaperään ensi-illassaan vuonna 1967. Opiskelijaprotestit olivat alkaneet pari vuotta aiemmin, ja uuden vasemmiston radikalismin siemenet oli jo kylvetty.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat