Seinäjokelainen Juho Ranta-Maunus, 14, valittiin maailman parhaaksi nuoreksi kitaristiksi – ”Olin kyllä yllättynyt, tuntuu tosi mahtavalta” - Kulttuuri | HS.fi

Seinäjokelainen Juho Ranta-Maunus, 14, valittiin maailman parhaaksi nuoreksi kitaristiksi – ”Olin kyllä yllättynyt, tuntuu tosi mahtavalta”

Juho Ranta-Maunus oli mukana kansainvälisesti korkeatasoisessa kilpailussa omalla kappaleellaan.

22.12.2020 19:23 | Päivitetty 22.12.2020 20:11

Seinäjoelta kotoisin oleva 14-vuotias Juho Ranta-Maunus on valittu maailman parhaaksi nuoreksi kitaristiksi.

Ranta-Maunus voitti arvostetun Guitar World -kitaralehden kilpailun, jossa kisattiin The Young Guitarist of the Year 2020 -tittelistä.

”Sain sähköpostia pari tuntia sitten. Olin kyllä yllättynyt, tuntuu tosi mahtavalta”, Ranta-Maunus sanoi HS:lle tiistai-illalla.

Guitar World paljasti kilpailun voittajan tiistaina alkuillasta. Arvostetun kitarakilpailun finaalissa oli kaikkiaan viisi nuorta kitaristia ympäri maailmaa. Finaalin tasoa kuvattiin korkeaksi.

Voittajan valitsivat äänestäjät, lehden toimitus sekä kolme tähtituomaria.

Guitar World on vuonna 1980 perustettu, kitaristeille suunnattu amerikkalainen aikakauslehti.

Juho Ranta-Maunuksen tähtäimessä on ammattimuusikon ura.­

Perusteluiden mukaan voiton toivat Ranta-Maunuksen poikkeuksellisen hyvä soittimen kontrolli sekä vibrato, joka oli tuomariston mielestä soittajan ikää huomattavasti kypsempää.

Lisäksi tuomaristo ihaili, kuinka Ranta-Maunus tietää aivan tarkalleen, milloin pidätellä musiikkia, milloin taas antaa sävelen soida vapaasti tai päästää juoksutukset liikkeelle. Kaikki näistä asioista koostuva monipuolisuus teki tuomareihin vaikutuksen.

Ranta-Maunus kertoo aloittaneensa sähkökitaran soittamisen 8-vuotiaana, kun hän halusi päästä mukaan ala-asteen bändikerhoon.

”Päätin hakea opiskelemaan Lapuan musiikkiopistoon. Sähkökitaran valitsin, koska se on mielestäni melodinen soitin, ja lisäksi halusin soittaa bändissä”, hän sanoo. Nykyisin Ranta-Maunus kertoo harjoittelevansa kolme tai jopa neljä tuntia päivässä.

Nuori kitaristi julkaisee omalla Youtube-kanavallaan soittovideoita, joiden joukossa on cover-versioita muiden kappaleista sekä Ranta-Maunuksen omaa musiikkia. Esimerkiksi voiton tuoneen Diversity-kappaleen hän on säveltänyt, miksannut ja masteroinut itse.

Voitto tuli yleisö-, toimittaja ja tuomariäänien yhteistuloksella.

”On tullut kyllä lisää seuraajia ja näyttökertoja videoille tämän kilpailun ja voiton ansiosta. Olen kiitollinen kaikille, jotka ovat kannustaneet ja äänestäneet minua kilpailussa sekä seuranneet julkaisujani Youtubessa tai Instagramissa”, Ranta-Maunus sanoo.

Palkinnoksi hän saa itsestään artikkelin lehteen ja hän pääsee kuvaamaan ammattilaistasoista esiintymisvideota. Lisäksi hän saa yli 1 500 dollarin eli 1 200 euron arvoisen, puoliakustisen sähkökitaran, jonka valmistaja on yhdysvaltalainen PRS.

Myös Ranta-Maunuksen nykyinen soitin on saman yhtiön valmistama. Jatkossa hän aikoo soittaa molemmilla kitaroilla.

14-vuotias Juho Ranta-Maunus treenaa kitaransoittoa päivittäin: ”Ei ole ollut sellaista vaihetta, että olisin kyllästynyt soittamiseen.”­

Palkintoon kuuluu myös studiosessio Lontoossa, kunhan koronapandemian aiheuttamat rajoitukset sallivat matkustamisen.

Maailman parhaan nuoren kitaristin lisäksi Guitar World -lehti valitsi aikuisten joukosta vuoden parhaan sähkökitaristin, akustisen kitaristin, basistin sekä kitaransoitonopettajan.

HS haastatteli viime viikolla nuorta kitaristia, joka piti jo pelkkää pääsyä kovatasoisen kilpailun kärkijoukkoon ”uskomattomana”.

”Olen tehnyt tosi paljon kilpailun ja kitaransoiton eteen. Se, että pääsin näinkin pitkälle kilpailussa, antaa paljon buustia kitarauralleni”, nuori kitaristi kertoi puhelimitse.

Ranta-Maunuksen tavoitteena on tulla ammattikitaristiksi. Lisäksi haaveena on jatkaa oman musiikin tekemistä tulevaisuudessa kenties bändin kanssa.

Juho Ranta-Maunuksen voitosta kertoi Suomessa ensimmäisenä Ilkka-Pohjalainen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat