Neljät häät ja yhdet hautajaiset -elokuvasta alkoi brittiläisten hittikomedioiden putki ja Hugh Grantin ura - Kulttuuri | HS.fi

Neljät häät ja yhdet hautajaiset -elokuvasta alkoi brittiläisten hittikomedioiden putki ja Hugh Grantin ura

Hugh Grant hioo Neljät häät ja yhdet hautajaiset -elokuvassa jo tulevia maneereitaan.

Andie MacDowell (vas.), James Fleet, Kristin Scott Thomas, Simon Callow, Charlotte Coleman, John Hannah ja Hugh Grant olivat Neljät häät ja yhdet hautajaiset -elokuvan pääosissa.­

1.1. 2:00

Neljät häät ja yhdet hautajaiset ★★★

Four Weddings and a Funeral, Britannia 1994

Teema klo 21.00 ja Areena (K12)

Britit keksivät 1990-luvulla komedioiden menestysreseptin, jonka jäljet kantavat yhä. Alkupisteenä voi pitää Mike Newellin ohjaamaa elokuvaa Neljät häät ja yhdet hautajaiset, joka valmistui 1994. Se on kestänyt aikaa varsin hyvin.

Kuten ovat kestäneet myös sitä seuranneet Notting Hill, Bridget Jonesit ja Love Actually, joita yhdistää käsikirjoittaja, Richard Curtis, yksi reseptin ainesosista.

Toinen yhdistävä tekijä on näyttelijä Hugh Grant, joka oli jo kolmekymppinen, kun hänet valittiin Neljät häät -elokuvan pää­osaan. Siitä lähti hänen henkilökohtainen uraputkensa maail­mankuuluna komediatähtenä.

Curtisin taidot puolestaan näkyvät vielä muun muassa Mamma Mia! -musikaalin jatko-osassa. Hän on kirjoittanut myös esimerkiksi Mr. Beania, ja Rowan Atkinson vilahtaa Neljissä häissäkin aloittelevana ja mokailevana vihkipappina.

Aika usein näissä elokuvissa liikutaan rakkaassa Lontoossa, mutta mitä muuta britit tekivät kääntääkseen huomion välillä pois Hollywood-komedioista?

Neljät häät -elokuvan vetovoima on pikkuilkeyden ja lämmön yhdistelmässä, ja siihen myöhemmätkin menestykset perustuvat. Britit suhtautuvat ymmärryksellä monenkirjaviin henkilöhahmoihin, eikä kaikennielevä pikkuporvarillisuus leimaa joka käännettä. Toisaalta juuri Neljät häät, jos mikä, tähtää vain ja ainoastaan siihen, että kukin löytää parinsa ja saa ne hyvinkin perinteiset häänsä, mutta ilmaan jää häivähdys ironiaa.

Hugh Grantille jäi sittemmin päälle tämä sama klassinen miestyyppi, joka on naisseurassa näennäisen kömpelö ja avuton. Näyttelijänä hän manerisoitui sitä mukaa, kun suosio kasvoi, ja hänet on harvoin nähty muissa kuin komedioissa.

Viime vuosikymmenellä Grant näyttää kuitenkin aloittaneen uuden luvun urallaan.

Ehkä käänne oli itseironinen rooli Paddington 2:n näyttelijäkelminä, jonka ura oli lopahtanut siihen, ettei hän suostunut näyttelemään kenenkään kanssa?

Todelliset taitonsa Grant pääsi esittämään kaksi vuotta sitten satiirisessa minisarjassa Peri­englantilainen skandaali, jossa hän näyttelee homosuhdettaan peittelevää poliitikkoa Jeremy Thorpea järkyttävän hyvin.

Grantin tuorein rooli on vakava. HBO:n Undoing-mysteerisarja ei ole kovin onnistunut, ja yläluokkaista perheenisää näyttelevä Grant turvautuu siinä taas vanhoihin maneereihinsa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat