San Isidro on muutakin kuin köyhä kaupunginosa Havannassa – nimi yhdistyy nyt vahvasti taiteilijoiden ja älymystön vahvistuvaan liikkeeseen, joka haastaa vallanpitäjiä - Kulttuuri | HS.fi

San Isidro on muutakin kuin köyhä kaupunginosa Havannassa – nimi yhdistyy nyt vahvasti taiteilijoiden ja älymystön vahvistuvaan liikkeeseen, joka haastaa vallanpitäjiä

Onko Kuubassa käynnissä uusi vallankumous, tällä kertaa digitaalinen?

Ryhmä nuoria taiteilijoita ja intellektuelleja osoitti mieltään Kuuban kulttuuriministeriön edustalla Havannassa 27. marraskuuta 2020. Parin sadan hengen ryhmä toivoi vuoropuhelua valtiovallan kanssa poliisin hajotettua San Isidro -liikkeen kymmenen päivää kestäneen mielenilmaisun, johon kuului myös nälkälakkolaisia. Poliisi perusteli toimintaansa Covid 19 -pandemialla.­

2.1. 12:45

Vanha vuosi oli taas hyvä saatella menneeksi energisen kuubalaisen musiikin voimin. Klassikot pitävät pintansa, ja oma erityinen taikapölynsä on myös Buena Vista Social Club -äänityksillä, jotka palauttavat kerta toisensa jälkeen ajatukset kuin aikakoneella 1990-luvun loppupuolelle. Silloin maailma löysi rumban, guajiran, cha-cha-chán, mambon ja muut ihanuudet taas uudestaan. Levyt olivat klassikoita jo syntyessään.

Sittemmin myös Kuubassa rap on vallannut yhä enemmän tilaa perinteisiltä musiikinmuodoilta, eikä aina niin kivuttomasti. Räppäreiden ja reggaeton-muusikoiden kriittiset tekstit ovat Kuubassa tiukassa syynissä kuten muukin sellainen kulttuuri, jonka katsotaan olevan vastoin virallista kommunistista kulttuuripolitiikkaa.

Päättyneen vuoden parin viimeisen kuukauden aikana Kuubasta kantautui tiuhaan uutisia, jotka kertoivat viranomaisten tiukentuneista otteista joitakin taiteilijoita kohtaan. Erityisesti rajoitustoimet ovat kohdistuneet San Isidron kulttuuriyhteisöön.

Havannassa vanhassa kaupungissa sijaitsevan San Isidron köyhän asuinkorttelin mukaan nimetty MSI eli Movimiento San Isidro on taiteilijoiden, muusikoiden, journalistien ja tutkijoiden liike, joka määrittelee tavoitteekseen ”suojella, edistää ja puolustaa kuubalaisten siviili- ja kulttuurioikeuksia nyt ja tulevaisuudessa”. Nuo tavoitteet ovat luettavissa esimerkiksi Movimiento San Isidron facebook-sivuilta. San Isidro -liikkeen taustalla on Kuubassa kaksi vuotta sitten toimeenpantu asetus 349, joka rajoittaa ilmaisuvapautta.

Ryhmä nuoria taiteilijoita ja intellektuelleja osoitti mieltään Kuuban kulttuuriministeriön edustalla Havannassa 27. marraskuuta 2020. Parin sadan hengen ryhmä toivoi vuoropuhelua valtiovallan kanssa poliisin hajotettua San Isidro -liikkeen kymmenen päivää kestäneen mielenilmaisun, johon kuului myös nälkälakkolaisia. Poliisi perusteli toimintaansa Covid 19 -pandemialla.­

San Isidro -liike on ollut kansainvälisen median otsikoissa sen jälkeen, kun valtiollinen poliisi pidätti räppäri Denis Solís Gonzálezin ja hänet vangittiin 11. marraskuuta kahdeksaksi kuukaudeksi. Seurasi mielenilmauksia ja lisää pidätyksiä. Solísin vapauttamista vaadittiin mielenosoituksessa Kuuban kulttuuriministeriön ovien edessä 27. marraskuuta.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on esittänyt huolensa Solísin pidätyksestä ja ilmaisunvapauden jatkuvista loukkauksista Kuubassa. Tanskalaisen Freemuse-järjestön vetoomuksen Solísin ja toisen muusikon, Didier Almagron, vapauttamiseksi ovat allekirjoittaneet myös Suomen musiikkineuvosto ja Muusikkojen liitto.

Räppäri Denis Solís González­

Viranomaiset käyttivät koronaviruspandemiaa syynä San Isidron tiloihin tunkeutumisiin ja ihmisten viemiseen kuulusteluihin, räppäri Maykel ”Osorbo” Castillo kertoi uutistoimisto AP:lle. Myös yksi kansainvälisesti kuuluisimmista kuubalaisista kuvataiteilijoista, Tania Bruguera, pidätettiin marraskuussa, mutta vapautettiin sittemmin ja on sisarensa mukaan ollut sen jälkeen kotiarestissa. Bruguerasta uutisoi muun muassa Artnews.

San Isidro -liike syntyi vuonna 2018. Samana vuonna Kuubassa otettiin käyttöön 3G-verkko ja internetyhteydet paranivat merkittävästi. Tosin edelleen netinkäyttö oli ja on kallista, eikä yhteys ole likikään kaikkien ulottuvilla. Kansalaisaktivismia parantuneet yhteydet ovat kuitenkin avittaneet, ja monet tähän asti piilossa toimineet liikkeet ovat tulleet näkyviksi. BBC puhuu oheisessa marraskuun lopussa julkaisemassaan videossa ”uudesta vallankumouksesta”, joka maassa on käynnissä, digitaalisesti.

Sosiaalisen median kautta äänensä saavat kuuluviin nyt niin seksuaaliset vähemmistöt kuin eläinten oikeuksia puolustavat järjestöt.

Koronapandemian varjossa on eri puolilla maailmaa tukahdutettu vuonna 2020 kriittisiä ääniä. Movimiento San Isidro vaikuttaa sen verran vahvalta, ettei se ole hiljennettävissä. Alkaneen vuoden kuukaudet näyttävät, onko näin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat