Ajan henki kiteytyi yhdessä päässä Tampereella – viikon kirja sisältää Juicen omat käsitykset hänen jokaisesta 1980-luvun laulustaan - Kulttuuri | HS.fi

Ajan henki kiteytyi yhdessä päässä Tampereella – viikon kirja sisältää Juicen omat käsitykset hänen jokaisesta 1980-luvun laulustaan

Muistelmateos on toinen osa legendaarisesta radiohaastattelujen sarjasta.

Juice Leskinen keikalla maaliskuussa 1985.­

2.1. 13:09

Radiohaastatteluista koottu kirja Juice puhuu II sisältää Juice Leskisen (1950–2006) omat käsitykset hänen jokaisesta 1980-luvun laulustaan.

Teos on jatkoa Into-kustantamon vuosi sitten julkaisemalle edelliselle osalle ja pohjautuu Radio 957:n legendaariselle 40 tunnin Juice 40 -ohjelmasarjalle. Leskinen kävi läpi tuotantonsa laulu laululta Harri Tuomisen ja Waldemar Walleniuksen kanssa 40-vuotispäiviensä kunniaksi. Yli 300-sivuiseksi kirjaksi puheet on toimittaminen Kaj Lipponen.

Tasan 40 vuotta sitten Leskinen oli ”luovana taiteilijana upeassa vedossa ja hänen Slam-yhtyeensä kaikkein parhaimmillaan”, kuten Vesa Sirén luonnehtii kirjan arviossa (HS 14.9.). ”Loppuvuodesta 1980 lähtien äänitetty Ajan henki -albumi kiteytti nimensä mukaisesti ajan hengen, ja suurin täysosuma on yhä ajankohtainen Myrkytyksen oireet.”

Kyseisen levyn jälkeen Slam-yhtyeen henkilökemia ei kuitenkaan enää oikein toiminut, ja myös Juicen ura alkoi hiipua parhaasta lennostaan. Basisti Hannu Tervaharjun potkut olivat Slamin lopun alku.

”Leskinen kuitenkin todisti heti yhtyeen hajottua Dokumentti-levyllä pystyvänsä tekemään täysipainoisen albumin yksinkin ja purki Tervaharju-skisman hellänkauniiseen Hannu-lauluun” Sirén kirjoittaa.

Juicen seuraava, laajempi kokoonpano Grand Slam osasi Sirénin mukaan paljon, mutta yhtä tiukkaan yhteissoittoon yllettiin enää harvoin.

Sirénin todistuksen mukaan Vol 2 ei ole yhtä kiinnostava kuin Vol 1, jossa käytiin läpi myös Leskisen kehitys lapsuudesta asti. Uusi kirja on kuitenkin välttämätön hakuteos, jos haluaa tietää, mitä Leskinen itse ajatteli mistäkin 1980-luvun laulustaan.

”Runsaat lyriikkanäytteet muistuttavat samalla, että parhaat sanoitukset toimivat myös ilman musiikkia siinä missä Leskisen ihailemien Lauri Viidan ja Oiva Paloheimon runotkin”, hän kirjoittaa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat