Radiohaastatteluista koottu kirja Juice puhuu II sisältää Juice Leskisen (1950–2006) omat käsitykset hänen jokaisesta 1980-luvun laulustaan.
Teos on jatkoa Into-kustantamon vuosi sitten julkaisemalle edelliselle osalle ja pohjautuu Radio 957:n legendaariselle 40 tunnin Juice 40 -ohjelmasarjalle. Leskinen kävi läpi tuotantonsa laulu laululta Harri Tuomisen ja Waldemar Walleniuksen kanssa 40-vuotispäiviensä kunniaksi. Yli 300-sivuiseksi kirjaksi puheet on toimittaminen Kaj Lipponen.
Tasan 40 vuotta sitten Leskinen oli ”luovana taiteilijana upeassa vedossa ja hänen Slam-yhtyeensä kaikkein parhaimmillaan”, kuten Vesa Sirén luonnehtii kirjan arviossa (HS 14.9.). ”Loppuvuodesta 1980 lähtien äänitetty Ajan henki -albumi kiteytti nimensä mukaisesti ajan hengen, ja suurin täysosuma on yhä ajankohtainen Myrkytyksen oireet.”
Kyseisen levyn jälkeen Slam-yhtyeen henkilökemia ei kuitenkaan enää oikein toiminut, ja myös Juicen ura alkoi hiipua parhaasta lennostaan. Basisti Hannu Tervaharjun potkut olivat Slamin lopun alku.
”Leskinen kuitenkin todisti heti yhtyeen hajottua Dokumentti-levyllä pystyvänsä tekemään täysipainoisen albumin yksinkin ja purki Tervaharju-skisman hellänkauniiseen Hannu-lauluun” Sirén kirjoittaa.
Juicen seuraava, laajempi kokoonpano Grand Slam osasi Sirénin mukaan paljon, mutta yhtä tiukkaan yhteissoittoon yllettiin enää harvoin.
Sirénin todistuksen mukaan Vol 2 ei ole yhtä kiinnostava kuin Vol 1, jossa käytiin läpi myös Leskisen kehitys lapsuudesta asti. Uusi kirja on kuitenkin välttämätön hakuteos, jos haluaa tietää, mitä Leskinen itse ajatteli mistäkin 1980-luvun laulustaan.
”Runsaat lyriikkanäytteet muistuttavat samalla, että parhaat sanoitukset toimivat myös ilman musiikkia siinä missä Leskisen ihailemien Lauri Viidan ja Oiva Paloheimon runotkin”, hän kirjoittaa.