Yksi Ruotsin tunnetuimmista tanssimuusikoista kuoli koronaviruksen aiheuttamaan sairauteen - Kulttuuri | HS.fi

Yksi Ruotsin tunnetuimmista tanssimuusikoista kuoli koronaviruksen aiheuttamaan sairauteen

Thorleif Torstenssonin yhtye Thorleifs viihdytti ruotsalaisia vuosikymmenten ajan. Sen läpimurtohitti on äänestetty 1900-luvun suurimmaksi iskelmäksi Ruotsissa.

Thorleifs- yhtyeen Thorleif Torstensson Melodifestivalenin osakilpailussa Malmössä vuonna 2008.­

11.1. 12:00 | Päivitetty 11.1. 13:05

Tanssiorkesteri Thorleifsin laulaja ja johtohahmo Thorleif Torstensson on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan covid-19-sairauteen 71-vuotiaana. Ruotsin tunnetuimpiin tanssimuusikoihin kuulunutta Torstenssonia hoidettiin ennen kuolemaa viikon ajan sairaalassa Halmstadissa, kertoo Ruotsin yleisradioyhtiö SVT.

”Hänen kuolemansa on muistutus siitä, miten vaarallisesta sairaudesta on kyse”, Torstenssonin manageri Niels Kvistborg sanoi SVT:lle.

Tanssiorkesteri Thorleifs perustettiin vuonna 1962 Smålandissa Etelä-Ruotsissa. Bändi toimi 50 vuotta ja osallistui muun muassa Ruotsin euroviisukarsintoihin eli Melodifestivaleniin vuonna 2009.

Sen kuuluisimpia kappaleita ovat Om du tände stjärnorna ja läpimurtohitti Gråt inga tårar, joka vuonna 2000 äänestettiin Sveriges Radiossa 1900-luvun maan suurimmaksi tanssiorkesterikappaleeksi. Myös musiikin asiantuntija Thomas Deutgen pitää sitä vuosisadan suurimpana ruotsalaisena iskelmänä.

Sen on esittänyt suomeksi Jukka Raitanen vuonna 1976 levyllään Vangin toive. On kyyneleet turhia -kappaleen suomenkielisistä sanoista vastasi Juha Vainio.

Thomas Deutgenin mukaan Thorleifs kuului Ruotsin iskelmägenren kivijalkoihin, joka pysyi ja johon saattoi luottaa ohimenevistä trendeistä välittämättä.

”Thorleif ei koskaan antanut menestyksen nousta päähänsä. Yksityislentokoneet tai mellakka-aidat yleisön ja lavan välissä eivät sen takia ikinä kuuluneet hänen tai bändin maailmaan”, Deutgen kirjoittaa Aftonbladetissa.

Bändin merkityksestä kertoo myös se, että vuonna 1999 Thorleifs sai oman postimerkin.

Ruotsissa Torstenssonin kuolema on otettu järkyttyneenä vastaan. Mediassa häntä on kuvailtu ”yhdeksi suurimmista”. Monet kollegat muistelevat häntä sympaattisena ihmisenä ja taitavana viihdyttäjänä, joka todella tiesi, mikä musiikissa toimii.

Oikaisu 11.1. klo 13.04: Torstensson kuoli Halmstadissa, ei Hamstadissa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat