Marko Hietala jättää Nightwish-yhtyeen ja poistuu julkisuudesta, kertoo pettymyksestään musiikkialaan: ”Olemme musiikkiteollisuuden banaanivaltio” - Kulttuuri | HS.fi

Marko Hietala jättää Nightwish-yhtyeen ja poistuu julkisuudesta, kertoo pettymyksestään musiikkialaan: ”Olemme musiikkiteollisuuden banaanivaltio”

Nightwish-yhtyeen basisti ja laulaja Marko Hietala kertoo Facebookissa jättävänsä yhtyeen.

Marko Hietala on soittanut Nightwishissä 2000-luvun alusta lähtien.­

12.1. 10:28 | Päivitetty 12.1. 13:00

Basisti ja laulaja Marko Hietala ilmoittaa Nightwish-yhtyeen virallisella Facebook-sivulla jättävänsä yhtyeen ja poistuvansa julkisuudesta.

”Rakkaat ihmiset. Jätän Nightwishin ja julkisen elämäni”, Hietala aloittaa kirjoituksensa.

Hietala on ollut jäljellä olevien perustajajäsenien, kosketinsoittaja Tuomas Holopaisen ja kitaristi Emppu Vuorisen jälkeen Nightwishin pitkäaikaisin jäsen. Hän on soittanut yhtyeessä vuodesta 2002.

Hietala käytti vuosia julkisuudessa Marco-etunimeä, mutta viime vuodet hän on ollut jälleen Marko.

Tuomas Holopainen ja Marco Hietala Emma-gaalassa Helsingin Kulttuuritalolla vuonna 2005. Nightwish oli gaalan suurin voittaja yhdessä Jonna Tervomaan kanssa.­

Suorasanaisessa kirjoituksessaan Hietala tuo esille pettymyksensä nykyiseen musiikkiteollisuuteen. Se on kirjoituksen perusteella syy hänen päätökseensä jättää Nightwishissä soittaminen.

Tekstissään hän kertoo siitä, miten hän on kokenut tunnustuksen puutetta työskennellessään viime vuosina alalla.

”Suoratoistoyhtiöiden isot pomot vaativat inspiraationsa avulla toimivia artisteja työskentelemään yhdeksästä viiteen samalla kun jakavat tulot epäreilusti. Jopa artistien kesken. Olemme musiikkiteollisuuden banaanivaltio. Isoimmat kiertuepromoottorit puristavat prosentteja jopa meidän omista fanituotteistamme samalla kun maksavat osinkoja Lähi-itään. Ilmeisesti jotkut teokratiat voivat ottaa rahat musiikista, josta joutuisi mestatuksi tai vankilaan ilman että vaikuttavat tekopyhiltä. Tässä vain pari esimerkkiä”, Hietala kirjoittaa.

Marco Hietala Nightwishin Euroopan-kiertueen avauskeikalla Espoon Areenalla vuonna 2015.­

Tekstissään Hietala kertoo jääneensä viime vuonna pakon edessä kotiin ja pohtineensa asioita. Hän huomasi olevansa pettynyt moniin asioihin musiikki­teollisuudessa ja ymmärsi tarvitsevansa tunnustusta työstään.

”Kirjoittaakseni, laulaakseni ja soittaakseni tarvitsen uusia syitä ja inspiraation lähteitä.”

Hietala kirjoittaa olevansa kroonisesti masentunut ja toteaa, että olisi vaarallista hänelle ja hänen läheisilleen, jos hän jatkaisi nyt työskentelyä.

”Älkää olko huolissanne, olen kunnossa. Minulla on kaksi poikaa, vaimo, muu perhe, ystäviä, koira ja paljon rakkautta.”

Tekstissään Hietala kirjoittaa, ettei todennäköisesti aio jättää musiikkia pysyvästi. Hän sanoo, että on ”pari asiaa”, jotka hän on luvannut hoitaa vuoden 2021 aikana, mutta muuten hän toivoo, ettei kukaan median tai musiikkialan edustaja – Black Sabbathin perustajaa Tony Iommia lukuun ottamatta – ota häneen yhteyttä tämän vuoden aikana.

”Minun täytyy nyt keksiä asioita uudelleen. Toivon voivani kertoa niistä vuoden 2022 aikana. Tämä ei ole silti lupaus.”

Tekstinsä lopussa Hietala viittaa myös ”salaliittoteorioihin”, joita yllättävä yhtyeestä poistuminen saattaa aiheuttaa.

”Täytän 55 vuotta 14. tammikuuta. Olen kiistatta hoitanut oman osuuteni. Esimerkiksi Tuomaksen [Holopainen] syyttäminen on loukkaus sekä minulle että vapaalle ajattelulleni. Tämä on surullinen asia meille kaikille.”

Hietala on yksi suomalaisen metallimusiikin tunnetuimmista nimistä, joka on aloittanut uransa jo 1980-luvun alkupuolella, jolloin hän perusti veljensä Zachary Hietalan kanssa Tarot-yhtyeen.

Ennen Nightwishiä hän soitti myös Sinergy-yhtyeessä, jonka hän kuitenkin jätti siirryttyään Nightwishiin Sami Vänskän tilalle.

Nightwish on kansainvälisellä menestyksellä mitattuna Suomessa historiallinen yhtye. Yli 20 vuotta sitten perustetun yhtyeen levyjä on myyty kansainvälisesti noin 10 miljoonaa kappaletta. Jo vuosien ajan yhtye on tehnyt suuria maailmankiertueita, joissa se on esiintynyt 10 000–20 000 hengen areenoilla.

Yhtyeen historiaan mahtuu myös aikaisemmin yllättäviä jäsenten vaihtumisia. Tunnetuin on tietenkin lokakuussa 2005 nähty käänne, jolloin yhtyeen muut jäsenet erottivat silloisen solistin Tarja Turusen yhtyeestä avoimella kirjeellä maailmankiertueen päätyttyä.

Nightwish Helsinki-Vantaan lentokentän lähtöselvityksessä matkalla Saksaan vuonna 2005. Kuvassa Erno Vuorinen, Tarja Turunen, Jukka Nevalainen, Tuomas Holopainen ja Marco Hietala.­

Turusen korvasi ruotsalainen Anette Olzon, mutta hänen kerrottiin jättäneen yhtyeen vuonna 2012. Siitä lähtien yhtyeen solistina on toiminut alankomaalainen Floor Jansen.

Nightwishin lisäksi Hietala on muun muassa laulanut Northern Kings -yhtyeessä ja ollut pitkään mukana Raskasta joulua -projektissa. Keväällä 2019 Hietala julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa Mustan sydämen rovio.

Vuonna 2020 Hietala osallistui Masked Singer Suomi -ohjelmaan ja voitti kilpailun Tohtori-nimisellä hahmollaan.

Nightwish esiintyi Tampereella kesällä 2013. Kuvassa Marco Hietala, Jukka Nevalainen ja Floor Jansen.­

Nightwish kertoo Facebook-sivuillaan, että Hietalan lähtö yhtyeestä on pakottanut yhtyeen tekemään vaikeita päätöksiä.

Tiedotteessa sanotaan, että huolellisen harkinnan jälkeen yhtyeen jäsenet ovat yhteisymmärryksessä päättäneet toteuttaa tälle vuodelle suunnitellun Human. :II: Nature. -maailmankiertueen korvaavan basistin kanssa. Basistin nimi ilmoitetaan myöhemmin.

Kiertueen on tarkoitus alkaa keväällä kahdella virtuaalikonsertilla. Suomeen on ilmoitettu tällä hetkellä kaksi festarikeikkaa.

Nightwish-yhtyeen manageri Ewo Pohjola sanoo HS:lle, ettei halua kommentoida Hietalan päätöstä lähteä yhtyeestä sen enempää kuin virallisessa tiedotteessa on sanottu.

”Elämä jatkuu”, Pohjola sanoo.

Pohjolan mukaan korvaavan basistin nimi ilmoitetaan ”kevään mittaan”. Kokonaisuudessaan suuren maailmankiertueen toteutuminen riippuu aikataulullisesti siitä, miten tilanne koronapandemian osalta kehittyy tulevina kuukausina.

”Kaikki keikat tapahtuvat aikanaan”, Pohjola sanoo.

Sonata Arctica -yhtyeen laulaja ja lauluntekijä Tony Kakko kommentoi HS:lle tuntevansa sympatiaa Hietalan päätöstä kohtaan. Molemmat muusikot ovat olleet kauan mukana suosituilla Raskasta joulua -kiertueilla ja heillä on yhteinen lauluyhtye Northern Kings.

”Marko on pitkän linjan muusikko ja saanut nähdä alan monesta kulmasta. Sympatiat ovat kovasti miehen päätöksen puolella ja samalla olen pahoillani Nightwishin puolesta. Meillä on kaikilla vain yksi elämä ja siitä pitää yrittää tehdä itselle mieluisa”, Kakko kertoo tekstiviestitse.

Kakon mukaan Sonata Arcticalla asiat ovat toimineet yhteistyökumppaneiden kanssa ”pääsääntöisesti hyvin”. ”Mutta olemme saaneet mekin nähdä ja kokea alan muutokset. Huonojakin kokemuksia historiassa on”, Kakko kirjoittaa.

Hietalan tapaan myös Kakko on kohdannut musiikkialan varjopuolet ja suoranaisen kurjistumisen.

”Edellytykset tehdä elantoa tällä alalla muiden alojen yrittäjien tapaan ovat huonontuneet kulttuuristen muutosten myötä. Lähinnä siinä, että sallittiin kasvaa sukupolvi, jonka mielestä musiikin tulisi olla ilmaista. Toivottavasti tämä on ohimenevä vaihe.”

Juttua korjattu 12.45: Korjattu tietoa tulevista virtuaalikonserteista.

Nightwish-yhtyeen laulaja Floor Jansen ja basisti Marco Hietala Vehicle Of Spirit live-dvd:n julkistamistilaisuudessa Kalevalastudiolla vuonna 2016.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat