Vauhdikas kotimainen Pohjolan laki on sujuva yhdistelmä ihmissuhteita, jännitysjuonta ja oikeustapauksia - Kulttuuri | HS.fi

Vauhdikas kotimainen Pohjolan laki on sujuva yhdistelmä ihmissuhteita, jännitysjuonta ja oikeustapauksia

Kotimaisen lakisarjan päähenkilö miettii tärkeys­järjestystään, kun lojaalisuus ja ihanteet vetävät eri suuntiin.

Pohjolan laki -sarjan päähenkilö on asianajaja Matti Pohjola (Lauri Tilkanen).­

13.1. 2:00 | Päivitetty 13.1. 10:32

Onnellisuuden teema pukkaa esiin heti Pohjolan laki -sarjan ensiminuuteilla.

Ison Benson & Benson -lakifirman johtaja (Eero Saarinen) rikkoo kyltin, jossa lukee asuin­alueen nimi ja luonnehdinta ”Onnellisten koti”. Seuraavassa kohtauksessa sarjan päähenkilö Matti Pohjola (Lauri Tilkanen) hikoilee juoksumatolla ja taustalla soi biisi Happy.

Kumpikaan heistä ei ole onnellinen. Lakifirman johtaja tappaa itsensä, ja Pohjola, joka on naimisissa tämän tyttären Eeva Bensonin (Iida-Maria Heinonen) kanssa, herää tragedian myötä kyseenalaistamaan valintojaan.

Hän on töissä Benson & Bensonilla, kuten vaimonsa ja tämän äiti Sofia Benson (Anu Sinisalo).

Lojaalisuus ja ihanteet vetävät Pohjolaa eri suuntiin. Hänelle pedataan merkittävää paikkaa firmassa, perheen parissa, mutta hän kiinnostuu pestistä entisen opettajansa (Pertti Sveholm) vetämässä asianajotoimistossa. Siellä Pohjola olisi pienen ihmisen asialla.

Elisa Viihteen kahdeksanosaisen sarjan luoja Juha Karvanen on ollut kirjoittamassa myös lätkäleffaa 95 ja poliisisarjaa Roba.

Hänen lisäkseen Pohjolan lain kirjoittajatiimiin on kuulunut muun muassa Anna Brotkin, joka tunnetaan Aikuiset-sarjan käsikirjoittajana. Ohjaaja Teppo Airaksinenkin on marinoitunut monissa projekteissa tv-sarja Downshiftaajista Juice-elokuvaan.

Osaavien tekijöiden käsissä sarjasta on tehty sujuva kokonaisuus, jonka jokaiseen jaksoon mahtuu niin ihmissuhdemutkia, pitkän jännärijuonen osasia kuin yksi lakikeissi.

Keisseissä on ajankohtaista kulmaa: vanhemmat kieltäytyvät rokottamasta lastaan, ja julkkisnaista syytetään poikaystävänsä huumerahojen käyttämisestä.

Pohjolan laki väistää tylsät hetket nopealla tempollaan.

Vauhti johtuu tosin osittain jaksojen ahtaudesta. Siitä kärsivät ennen kaikkea sarjan henkilöt, esimerkiksi Pohjola, jonka rajusti alkava elämän inventaario unohtuu ensimmäisten jaksojen jälkeen.

Kiinnostavimmaksi hahmoksi nousee viilipyttymäinen Eeva Benson, jonka lojaalisuus on vielä kovemmalla koetuksella kuin miehensä. Vaikka sarjan moraalipohdinnat eivät ylly kunnon painiksi, kevytversiot käyvät kelpo viihteestä.

Pohjolan laki, Elisa Viihde Viaplay. (K12)

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat