Danny on pyrkinyt Suomen viisuehdokkaaksi huimat seitsemän kertaa – Historiaan mahtuu smokkeja, hippeilyä, yksi kerta ninjana, eikä yhtään tylsää hetkeä - Kulttuuri | HS.fi

Danny on pyrkinyt Suomen viisuehdokkaaksi huimat seitsemän kertaa – Historiaan mahtuu smokkeja, hippeilyä, yksi kerta ninjana, eikä yhtään tylsää hetkeä

Dannyn viisu-ura 1960-luvulta 2000-luvulle on viihdyttävää kuunneltavaa, ja se osoittaa myös, millainen artisti ja esiintyjä Danny on: ei koskaan tylsä.

Danny esiintyi vuonna 2007 Euroviisujen Suomen-karsinnoissa, mutta ei ollut mukana itse kilpailussa. Edellisen kerran hän oli osallistunut vuonna 2004 – ja nyt taas vuonna 2021.­

13.1. 14:08

Iskelmälaulaja, musiikkineuvos Dannylla on takanaan – ja selvästi vielä edessäkin – ainutlaatuinen ”euroviisupyrkyrin” ura.

Hän on pyrkinyt Suomen euroviisuedustajaksi jopa seitsemän kertaa, yhteensä kahdeksalla eri laululla. Eri vuosikymmeniä matkan varrelle on mahtunut neljä.

Keskiviikkona Yle tiedotti, että Danny pyrkii Suomen viisuedustajaksi myös vuonna 2021. Pian osallistumiskertoja on siis kahdeksan, ehdokaslauluja yhdeksän. Vuosikymmeniä tulee täyteen viisi. Sopii tehdä perässä.

Ehdokaskappaleet 1960-luvulta 2000-luvulle ovat viihdyttävää kuunneltavaa. Ja mikäli tallessa on esitys, myös hyvin viihdyttävää katseltavaa.

Selväksi käy, että Danny taitaa sekä dramatiikan, romantiikan että huumorin. Laulaakin hän osaa, toki. Laulujen tekijät ovat aikansa suosikkeja, parasta a-luokkaa.

Tyylikkäästi aloitetaan, mutta vuosien vieriessä ja maailman muuttuessa mukaan tulee yhä enemmän värikkyyttä. Danny ei tyydy musiikkineuvoksen arvolle sopivaan vähäeleisyyteen vaan muistaa roolinsa Suomen kansan viihdyttäjänä. Koskaan hän ei ole tylsä.

Viihdyttäjän rooli on ikuinen, joten tuskinpa siis edelleenkään saamme Dannysta mitään vuoden 2012 viisuista tuttua, vakavaa ja pönöttävää, Visulahden vahakabinetista karannutta Engelbert Humperdinckia. Ei, vaikka Danny itsekin jo ehätti vertaamaan itseään brittikollegaansa.

Siitä huolehtinee myös Dannyn tämän vuoden biisintekijä, aikansa jukkavirtanen ja veikkosamuli, Mökkitie Recordsin Janne Rintala. Hänelläkin on ollut tapana tehdä jotain, joka jää ihmisten mieleen. Hyvässä tai sitten edes pahassa.

Tällainen on Dannyn viisu-ura.

1966: Pieni sana

Pieni sana oli 1960-luvun tyypillinen kaunismelodinen, romanttinen ja dramaattinen laulu. Danny, aikansa nuorisosuosikki, lauloi sen upeasti. Viulut vetelivät tremoloa, tunnelma oli kuin suoraan suuren maailman yökerhoista. ”Oot kaikkein kaunein ja tiedät sen. Oot kaikkein viisain ja myönnät sen.” Iiiik, ihana Danny! Tämän olisin myös itse ostanut.

Asialla olivat aikansa parhaat voimat eli Lasse Mårtenson ja Saukki. Silti tuloksena oli vain viisi pistettä ja surkea toiseksi viimeinen sija. Mutta tuolloin äänesti raati, ei kansa. Voittajaksi selviytyi Ossi Runnen Playboy, esittäjänä Ann-Christine.

Pienestä sanasta ovat tehneet version muun muassa Kari Tapio sekä Agents ja Jorma Kääriäinen, ja jälkimmäinen versio lienee se tunnetuin.

1967: Sua kutsun, Maarit sekä Keskiyöllä

Myös seuraavana vuonna Danny oli mukana, ja nyt jokaisella artistilla oli esitettävänään kaksi laulua. Dannyn kappaleista Sua kutsun, Maarit oli jälleen Lasse Mårtensonin käsialaa. Keskiyöllä taas oli kapellimestarinakin tunnetun Jorma Panulan sävellys.

Molemmat olivat jälleen komeita, suuria linjoja haeskelevia iskelmiä. Sua kutsun, Maarit on romanttisen suloinen. Keskiyöllä taas on dramaattinen satu, johon Saukki oli laatinut todella hurjat sanat keskiyön tapahtumista. Haamuja, ilkkuvia varjoja, öisiä harhoja, korppeja, jotka muuttuvat linnanherran joutseniksi. Tiedon rajamailla mennään. Hippiliike oli voimissaan, ja näemmä laineet loiskahtelivat aina Suomen viisukarsintoihin asti.

Sua kutsun, Maarit vetosi raatiin kuitenkin enemmän, ja tuloksena oli Dannylle jopa toinen sija. Voiton vei Fredi Lasse Mårtensonin laululla Varjoon – suojaan.

Danny Lipsanen oli ilmaantunut Suomen musiikkielämään vuonna 1964. 1960-luvun lopussa hän tuli tutuksi suurisuuntaisista esityksistään. Danny Show oli Suomessa käsite. Kuva vuodelta 1969.­

1973: Galileo Galilei

70-luku on saapunut, ja Danny pääsee hassuttelemaan. Wah-wah -pedaali vonkuu ja taustakööri toistaa sanotun, kun Danny pistelee menemään Jaakko Salon ja Kari Tuomisaaren menevää viisuhuvittelua.

Viisukappaleen aiheena on Galileo Galilei, mutta tällä kertaa käsittelyssä eivät ole niinkään tähtitieteilijän saavutukset tieteen saralla vaan epätoivoinen räpeltäminen naisten kanssa.

Asiantuntijaraati ei täysin lämmennyt, Danny tuli viidenneksi. Suomea lähti edustamaan Luxemburgiin Marion Rung kappaleella Tom tom tom. Hyvä että lähti, sillä tuloksena oli kuudes sija ja Suomen piste-ennätys lähes kolmeksi vuosikymmeneksi.

Katso alta Ylen Elävän arkiston video esityksestä:

1974: Jos maailmassa vain ois kahva

Näinkin voi laulun nimetä! Ratkaisuun päätyi sanoittaja Jukka Virtanen. Säveltäjänä toimi Jaakko Salo.

Raadin mielestä kappale oli viisuihin liian lastenlaulumainen, eikä raadin kanssa voi olla eri mieltä. Kappaleessa maalaillaan maailmaa, jossa kakarat saavat syödäkseen pannaria, kenraalit paimentavat lampaita ja kaikki tykkäävät toisistaan. Ihailtavaa 70-luvun idealismia, silti.

Voiton vuonna 1974 vei Carita Holmström kappaleella Älä mene pois. Danny jäi toiseksi viimeiseksi eli sijalle seitsemän.

Katso alta Ylen Elävän arkiston video esityksestä:

1975: Seikkailija

Ei vuotta ilman Dannya. Vuonna 1975 laulaja yritti jo kolmannen kerran peräjälkeen, ja nyt oltiin taas vaihteeksi todella lähellä edustuspaikkaa. Danny hävisi folk-yhtye Pihasoittajille ja sen Viulu-ukolle vain muutamalla pisteellä.

Kari Kuuvan ja Jyrki Hämäläisen kappaleesta Seikkailija Danny sai oikean hitin, joka on pysynyt hänen ohjelmistossaan sittemminkin. Menevä, kiihkeä, levottomasta seikkailijapersoonasta kertova kappale on täysin Dannyä itseään, Algot Niskan lapsenlasta.

Riot ja Monte Carlot tämä seikkailija tuntee, ”tietenkin”! Ja kyllä Danny osaa vakavoituakin: ”Toivon että minullekin joku löytyis, jota voisin rakastaa.”

Katso alta Ylen Elävän arkiston video esityksestä:

1986: Ninja

Tuli 1980-luku. Nuoren seikkailija-Dannyn ja suurisuuntaisten Danny Show’n -esitysten aikakausi oli ohi. Armi ja Danny -duonkin kuumimmat vuodet olivat jo takanapäin. Nuorten suosikki Danny oli muuttunut.

Vai oliko sittenkään? Danny oli pitänyt tovin matalampaa profiilia, mutta vuoden 1986 viisukarsinnassa kansan eteen marssitettiin uusi Danny. Lavalla nähtiin jotain, jota ei kukaan olisi osannut arvata: Danny oli muuttunut ninjaksi!

Vanhan ajan iskelmä oli muuttunut Suomi-iskelmän uudistajan Veikko Samulin käsissä moderniksi diskoiskelmäksi ja elektroniseksi maailmaksi, tosin live-versiossa konesaundeista ei ollut tietoa. Itse melodia oli äärimmäisen tarttuva, El Bimbon ja Charlie Brownin maailmaa haeskeleva.

Ja se Dannyn esitys! Nahkainen niittihanska ja ninjaliikkeet. Lopun silmänisku. Ei ihme että kansa oli haltioissaan. Mutta ammattilaisraadeilla ei ole ninjojen päälle tapana ymmärtää, eikä niin käynyt nytkään. Suomea lähetettiin edustamaan Kari Kuivalaisen sinänsä upea balladi Päivä kahden ihmisen.

Katso alta Ylen Elävän arkiston video esityksestä:

2004: Seven Times Seven

18 vuotta piti jaksaa odottaa, ennen kuin Danny nähtiin viisulavoilla uudelleen. Vuonna 2004 Iso-D sai esitettäväkseen monien suomalaisten iskelmälaulajien luottotekijän Jukka Karppisen kappaleen Seven Times Seven. Ja sehän oli enemmän kuin osuvaa, olihan Dannyn yksi suurimmista hiteistä Seitsemän kertaa seitsemän, jonka hän esitti Speden Noin 7 veljestä -elokuvassa vuonna 1968.

Tällä kertaa Danny lauloi englanniksi. Esitykseen haettiin coyntrymaailmaa. Danny lauloi matalalta kuin Johnny Cash konsanaan. Takavuosien tyylikkäät smokit olivat muisto vain. Nyt oli yllä ehtaa Amerikan mallia. Taustaköörinä toimi Dannyn vakioryhmä, D’Voices. joka sai ylleen neonväriset, ennätysmäisen lyhyet hapsuhameet. Amerikan tyyli kai tämäkin.

Danny ja D’Voices pyrkivät Euroviisuihin vuonna 2004 kappaleella Seven Times Seven.­

Eipä vedonnut kappale eikä esitys alueraateihin. Tuloksena oli finaalin viimeinen sija. Istanbuliin lähti Jari Sillanpää kappaleella Takes 2 to tango.

Dannyn viisu-ura näytti tulleen päätökseen. Kunnes sitten, 17 vuotta myöhemmin, hän on täällä taas.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat