Ulkolinja-reportaasi Korona Ruotsissa alkaa kylmäävillä sanoilla: ”Yhtenä aamuna, kun tajusin, mitä tässä tapahtuu, sanoin miehelleni, että menen tappamaan vanhuksia.” Sairaanhoitajana Tukholman seudulla työskentelevä Sonja Aspinen ei valitettavasti liioittele.
Pandemian alkuaikoina vanhusten hoitokodeissa koronapotilaille ei voitu tarjota edes lisähappea. Niinpä lääkärit määräsivät rutiininomaisesti, potilasta näkemättä, kuolemaa nopeuttavia ja helpottavia lääkkeitä kuten morfiinia. Aspinen nostaa esiin myös hoitokotien henkilökunnan ammattitaidon puutteet, jotka johtivat tartuntojen leviämiseen.
Minna Pyen haastattelussa Ruotsin koronastrategian isä Anders Tegnell esittää, että ongelmat olivat nimenomaan vanhustenhoidossa, eivät pandemiasuunnitelmissa. Ruotsin väkilukuun suhteutettu koronakuolleisuus sijoittuu Euroopan keskitason vaiheille, mutta on Suomeen verrattuna lähes yhdeksänkertainen.
Kysymys, jota jäin haastattelussa kaipailemaan, esitettiin Tegnellille SVT:n ohjelmassa 12. tammikuuta: olisiko laumaimmuniteettia tavoitellut strategia ollut toisenlainen, jos rokotteen nopeasta valmistumisesta olisi tiedetty? ”Ei, spontaanisti vastaten, en usko niin”, Tegnell vastasi.
Ruotsinsuomalaisten poikkeuksellisen korkeaa koronakuolleisuutta reportaasissa käsitellään ihmisläheisesti, lukuisin haastatteluin. Vähän epäreilua ehkä on, että elämän ja kuoleman kysymysten jälkeen matkailuyrittäjän ja esiintyvien taiteilijoiden rajanylitysongelmat tuntuvat lillukanvarsilta.
Ulkolinja: Korona Ruotsissa, TV1 klo 22.00 ja Areena.