Juuri kymmenen vuotta täyttänyt Onnen sävel on Suomen kuunnelluin radio-ohjelma - Kulttuuri | HS.fi

Juuri kymmenen vuotta täyttänyt Onnen sävel on Suomen kuunnelluin radio-ohjelma

Lauantaiaamun Onnen sävel kerää viikoittain keskimäärin 540 000 kuulijaa.

”Erikoisempi toive saattaa hyvinkin mennä läpi”, Onnen sävel -ohjelmaa alusta asti juontanut Juha Blomberg vinkkaa. ”Ei välttämättä kuitenkaan kannata toivoa esimerkiksi Metallicaa tai virsiä.”­

16.1. 2:00 | Päivitetty 16.1. 10:33

Radiossakin yhtenäiskulttuuri on mennyttä aikaa, ja kuuntelu pirstaloituu yhä tasaisemmin useille kanaville. Jotkut instituutiot pitävät kuitenkin pintansa.

Yhä edelleen keskimäärin 540 000 suomalaista kokoontuu lauantaiaamuisin Radio Suomen äärelle kuuntelemaan merkkipäiväonnitteluita ja toivemusiikkia.

Jos Onnen sävel tulisi televi­siosta, se olisi viikosta toiseen sadan suosituimman ohjelman joukossa. Tv-kanavista vain kolme suurinta, TV1, TV2 ja MTV3, yltävät säännöllisesti tätä suurempiin katsojalukuihin.

Median kuluttamisen murros on kuitenkin nakertanut myös Onnen sävelen suosiota. Kun ohjelma perustettiin vuonna 2011, se tavoitti jopa 732 000 kuulijaa.

Ohjelma syntyi, kun Radio Suomi korvasi lauantaisin maakuntaradiot valtakunnallisella lähetyksellä. Monilla maakuntara­dioilla oli ollut vastaavia onnitteluohjelmia.

Suosio räjähti, kun kuuntelijat tajusivat, että nyt tervehdyksiä pystyi lähettämään valtakunnallisesti, eikä vain oman maakunnan sisällä.

Vaikka nykyään käytössä ovat kaikki nykyajan viestintäherkut, ohjelmaan saapuu edelleen viikoittain myös kymmeniä postikortteja. ”Osa niistä on askarreltu itse, ja lopputuloksesta näkee, että siihen on käytetty ­aikaa”, Ylen radio- ja audio­pääl­likkö Jonna Ferm kertoo.

Yksi Onnen sävelen omaleimaisuus ovat ääniviestit, joissa usein runoillaan päivänsankareille. Värssyjen kömpelö riimittely kuuluu olennaisesti asiaan.

Musiikkitoiveet ovat ikivihreitä muutamilla yllätyksillä maustettuna. Myös lastenmusiikkia toivotaan säännöllisesti. Ero kanavan lähetysvirtaosuuksien soittolistaan on melkoinen.

Koska onnitteluita tulee satoja viikossa, ne on rajattu synttäreihin ja hääpäiviin – esimerkiksi nimipäiviä tai valmistujaisia ei noteerata.

Mutta mitä ohjelman tulevaisuudesta kertoo se, että onniteltavat ovat järjestään 50 plus, ja valtaosa päivänsankareista viettää 70- tai 80-vuotisjuhlia.

Radio Suomen vastaava tuottaja Aino Töllinen muistuttaa, ettei tuota nuorempien pyöreistä vuosista muuallakaan pidetä kovin suurta meteliä.

”Kannattaa myös huomata, että onnittelijat ovat usein päivänsankareiden lapsia tai lapsenlapsia. Sukupolvijatkumoa on siis havaittavissa.”

Jotain Onnen sävelen yleisösuhteesta kertoo reaktio, joka syntyi, kun ohjelman kymmenvuotissynttärit mainittiin lähetyksessä viikko sitten.

”Päivänsankareiden lisäksi meille alkoi tulvia onnitteluja itse ohjelmalle”, Jonna Ferm kertoo ja nauraa.

Onnen sävel, Radio Suomi klo 7.03 ja Areena.

Ohjelmaan tulee edelleen kymmenittäin postikorttitoiveita.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat