Elämä parhaimmillaan - Kulttuuri | HS.fi

Pave Maijanen: Omakuva.­

Elämä parhaimmillaan

”Minusta ne kilpailevat kenen tahansa ammattivalokuvaajan otoksien kanssa”, Maijasen näyttelyn kuratoinut taidevalokuvaaja Stefan Bremer sanoo.

70-vuotiaana kuollut Pave Maijanen tunnetaan monesta musiikillisesta asiasta: hän toimi uransa aikana laulajana, lauluntekijänä, basistina, rumpalina, kosketinsoittajana, kitaristina ja tuottajana.

Sen sijaan vähemmän tunnettu hän on valokuvaajana.

Näin siitäkin huolimatta, että oman näyttelyn järjestäminen kuului hänen viimeisiin toiveisiinsa.

Ensimmäiset valokuvat Maijanen otti Agfan laatikkokameralla jo 1960-luvun alkupuolella. Ensimmäisen kameransa hän osti 1970-luvulla ja harrastus alkoi.

”Kuvissani on lähes aina ihminen tai ihmisiä. Pidän erityisesti vahvoista kontrasteista ja kuvaan mielelläni tilanteita ja liikettä. En koskaan käytä salamaa”, hän kertoi HS:n jutussa viime syyskuussa.

Valokuvataiteilija Stefan Bremer kuratoi Pave Maijasen valokuvanäyttelyn.­

Oman valokuvanäyttelyn järjestämiseen Maijanen ryhtyi tosissaan noin vuosi sitten. Tuolloin hän pyysi valokuvataiteilija Stefan Bremeriä kuratoimaan näyttelyn ottamistaan kuvista.

Bremer oli tuttu tekijä. Hän on kuvannut Maijanen-levyn kannen vuonna 1984. Bremerin mukaan Maijanen tiesi vuosi sitten päiviensä rajallisuuden.

”Kysyin mitä lääkärit olivat hänelle sanoneet, ja hän kertoi, että aikaa on vuodesta kahteen”, Bremer sanoo puhelimessa.

Maijanen-levyn kansi.­

Maijasen Kuva & Valo -näyttely nähtiin viime kesänä hänen mökkipaikkakunnallaan Kesälahdella, jossa sen kävi katsomassa viitisentuhatta ihmistä. Viimeksi kuvat ovat olleet esillä Helsingin Kanneltalossa vuoden loppupuolella.

Maijanen itse oli avajaisissa paikalla pyörätuolissa istuen. Tilaisuudessa lauloi hänen poikansa Vihtori Maijanen.

”Silloin Pave oli jo sen verran huonossa kunnossa, että hän ei pystynyt juurikaan puhumaan”, Bremer sanoo. ”Vastaanotto oli kuitenkin mahtava, ja koronasta huolimatta siellä tehtiin yleisöennätys.”

Pave Maijanen: Lapsenlapseni portailla.­

Bremer itse ehti käydä Maijasen kanssa läpi suuren määrän kuvia, joita tämä ehti ottaa elämänsä aikana. Suuri osa niistä on otettu matkoilta, Välimeren rannoilta, Kanarian saarilta ja muualta.

Bremeriä Maijasen kuvissa viehättää niiden herkkyys ja voimallisuus. Hänestä niihin on tallennettu hetki, jolloin elämä on parhaimmillaan.

”Niistä näkee, että hän on harrastanut valokuvausta jo pitkään ja kehittänyt oman tyylinsä. Minusta ne kilpailevat kenen tahansa ammattivalokuvaajan otoksien kanssa.”

Pave Maijanen ja VilleGalle Vain elämää -sarjan kuvauksissa vuonna 2015.­

Suuren vaikutuksen Bremeriin ovat tehneet muun muassa Maijasen kuvat lapsenlapsistaan. Myös Teneriffalla otettu maisemasarja kuuluu kuraattorin suosikkeihin.

Kuvissa näkyy ihminen pienenä valtavien dyynien keskellä.

”Niissä on minusta jotain lähes raamatullista”, hän sanoo. ”Ja kuvissa näkyy myös se, että hän ymmärsi valoa ja varjoa loistavasti.”

Vaikka Maijanen ei harrastuksestaan julkisuudessa juuri puhunut, hänet nähtiin usein liikkeellä kamera kaulassa ja mieli avoimena.

Pave Maijanen: Dramaattinen rantamaisema.­

Yksi valokuvausinnostusta todistaneista on VilleGalle, joka osallistui Maijasen kanssa Vain elämää -sarjan kuvauksiin vuonna 2015. Räppäri muistaa hyvin vanhemman kollegansa antautumisen kuvilleen.

”Siellähän oli näitä liikunnallisia tehtäviä, mutta Pave jätti ne aika usein väliin ja kulki kamera kädessä ympäriinsä. Ne olivat sellaisia mustavalkokuvia, joita hän lähetti sitten leirin päätteeksi minullekin. Tuntui, että se oli hänelle tärkeä harrastus.”

Maijasen vakava suhtautuminen valokuvaukseen ei sinänsä yllätä VilleGallea. Hänen mielestään Maijanen oli vaatimaton taiteilijasielu, jolle kaikenlainen itsensä ilmaiseminen oli luontaista.

Bremerin lailla myös VilleGalle myös kokee, että Maijaselle sopii hyvin juuri valokuvaaminen, jossa voi olla hieman sivussa tapahtumien keskipisteestä, tarkkailijana ja syrjästäkatsojana.

”Minulle hän oli nero, joka katselee taustalla, mutta ei pidä ääntä itsestään”, VilleGalle sanoo. ”Samaan aikaan hän oli tosi lämmin ihminen, joka otti kaikki muut hyvin vastaan.”

Seuraavaksi Maijasen näyttely nähdään helmikuussa Mikkelin valokuvakeskuksessa. Bremerin mukaan se saattaa myöhemmin jatkaa myös muihin kaupunkeihin.

”Pave oli hirveän onnellinen näyttelystä”, Bremer sanoo. ”Se oli yksi hänen viimeisistä toiveistaan, ja se toteutui.”

”Totta kai menen katsomaan”, VilleGalle sanoo. ”Piti mennä jo Kanneltaloon, mutta menemättä jäi. Se harmittaa. Olisin saanut tavata Paven siellä vielä kerran.”

Alla lisää kuvia Pave Maijasen Kuva & Valo -näyttelystä.

Pave Maijanen: Kaksi kalaa.­

Pave Maijanen: Shit.­

Pave Maijanen: Nousu dyyneille.­

Pave Maijasen poika Vihtori Maijanen lauloi isänsä näyttelyavajaisissa.­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat