Musiikkituottaja Phil Spector on kuollut - Kulttuuri | HS.fi

Musiikkituottaja Phil Spector on kuollut

Murhasta tuomitulla Spectorilla todettiin neljä viikkoa sitten koronavirustartunta.

Phil Spector äänitysstudiossa 1970.­

17.1. 18:08 | Päivitetty 17.1. 19:46

Yhdysvaltalainen musiikkituottaja Phil Spector on kuollut, kertovat uutistoimistot Reuters ja AFP sekä Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Spector oli kuollessaan 81-vuotias. Hän kuoli lauantaina 16. tammikuuta vahvistamattomien mediatietojen mukaan koronatartunnan seurauksena. Hän suoritti kalifornialaisessa vankilassa rangaistusta näyttelijä Lana Clarksonin murhasta.

Harvey Phillip Spector oli syntynyt 26. joulukuuta 1939 New Yorkin Bronxissa.

Spector mullisti popmusiikin 1960-luvulla, ja hänet tunnetaan useiden 1960-luvun menestyskappaleiden luojana. Spector työskenteli muiden muassa The Beatlesin, Ramonesin, Leonard Cohenin ja Cherin kanssa.

Spectorin tuottamia menestyskappaleita ovat esimerkiksi Ike & Tina Turnerin River Deep – Mountain High (1966) ja John Lennonin Imagine (1971).

Phil Spector oikeudessa Los Angelesissa 2007 syytettynä näyttelijä Lana Clarksonin murhasta.­

Spector tunnetaan erityisesti niin kutsutun wall of sound -äänitystekniikan luojana, jota käyttivät esimerkiksi 1960-luvun yhtyeet The Ronettes ja The Crystals.

Tekniikassa hyödynnetään valtavaa kirjoa eri soittimia, joiden päällekkäisillä äänityksillä ja kaiuttamisella luodaan täyteläinen äänimaisema. Taustamattoon saattaa sulautua esimerkiksi kymmeniä jousi- ja kielisoittimia. Pianolla soitettua melodiaa voidaan vahvistaa vaikkapa sähköpianolla ja cembalolla, mutta kuulija ei kykene erottamaan tätä lopputuotteesta.

Spector itse kuvaili tekniikan olevan klassisen musiikin säveltäjän Richard Wagnerin lähestymistavan yhdistämistä rockmusiikkiin. Tekniikkaa ovat sittemmin käyttäneet muiden muassa The Beach Boys ja Bruce Springsteen, joka tavoitteli samanlaista täyteläistä äänimaisemaa albumilleen Born to Run (1975).

Vuonna 2009 Spector tuomittiin vankeuteen Hollywood-näyttelijä Lana Clarksonin murhasta. Clarkson, 40, kuoli Spectorin aseen laukaukseen tämän asunnolla Los Angelesin lähellä vuonna 2003. Pari oli tavannut vain tunteja aiemmin yökerhossa. Spectorin puolustuksen mukaan Clarkson teki itsemurhan.

Spectorin kerrotaan käyttäytyneen toisinaan uhkaavasti myös studiossa. Hänen muun muassa väitetään laukaisseen aseen työskennellessään Lennonin kanssa ja uhanneensa aseella niin Leonard Cohenia kuin Ramonesin jäseniä.

Spector kärsi elämänsä aikana alkoholi- ja huumeriippuvuudesta.

Spectorilla todettiin koronatartunta neljä viikkoa sitten, ja hänet siirrettiin vankilasta sairaalaan, Reuters kertoo Daily Mail -lehden tietoja siteeraten.

AFP:n mukaan Kalifornian rikosseuraamuslaitos sanoi tiedotteessa, että kuolemansyyntutkijat selvittävät Spectorin virallisen kuolinsyyn.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat