Emma Taulo löytää Kalevalasta ratkaisun Suomen menestykseen: se on naisten kyky uusiutua - Kulttuuri | HS.fi

Emma Taulo löytää Kalevalasta ratkaisun Suomen menestykseen: se on naisten kyky uusiutua

Emma Taulo palaa tutkimaan Kalevalaa Luuserisankarit-sarjan uusissa jaksoissa.

Emma Taulo on radiosarjoissaan perannut kansalliseepostamme Kalevalaa.­

19.1. 2:00 | Päivitetty 19.1. 11:21

Emma Taulo ryhtyi tarkastelemaan Kalevalaa ammattikäsikirjoittajan silmin vuonna 2018 radiosarjassaan Luuserisankarit.

Piristävässä provokaatiossaan hän sai kansalliseepoksen näyttämään aivan kreisiltä teokselta – varsinkin suomalaisen identiteetin kulmakivenä.

Loputonta epäonnistumista, itsemurhia, huonoa flaksia naisasioissa... Ei seksiä, ei isyyttä, ei normaalia perhe-elämää...

Kalevalan sankarit ovat antisankareita. Taulo vihjaili, että sieltä saattaisivat löytyä juuret toksiseen maskuliinisuuteen, perheväkivaltaan ja alhaiseen syntyvyyteen.

Elias Lönnrot kirjoitti eepoksensa täysin väärin”, Taulo kärjisti. Ja toisaalta muistutti, että antisankarit nousivat esimerkiksi Hollywood-tuotannoissa kärkihahmoiksi vasta 2000-luvulla.

Oliko Lönnrot siis sittenkin reilusti edellä aikaansa?

Vuonna 2019 Taulo täydensi kokonaisuutta Sivuhenkilöt, sidekickit ja muut suomalaisuuden salaiset sankarit -sarjallaan, jossa hän laajensi tulokulmaa suunnilleen kaikkeen suomalaiseen populaarikulttuuriin. Ja kappas: sekin on täynnä kalevalaisia ­antisankarimiehiä.

Nyt Taulo palaa aiheen äärelle vielä kerran. ”Muutin mieleni”, hän tunnustaa luettuaan Tiina Piilolan kirjan Kalevalan naiset (2019).

Luuserisankareiden toisella kaudella Taulo löytää kuin löytääkin Kalevalasta ratkaisun suomalaisten menestykseen.

Alkuperäisessä kansanrunoudessa naisilla oli paljon isompi rooli, jota Lönnrot karsi rajulla kädellä. Muutenkin hän kokosi Kalevalaa ilmeisen tarkoitus­hakuisesti, ehkä motiivinaan tehdä meistä perusluterilaisen kuuliaisia alamaisia.

Mutta kyllähän kansallis­eepoksesta vahvoja naisia löytyy, kun perataan. Hekin ovat ­aika lailla luusereita – siinä mielessä suomalainen tasa-arvo toteutui jo 1830-luvulla.

Naisilla on kuitenkin Taulon mukaan kyky, joka selittää luuserikansamme menestyksen. He kykenevät uusiutumaan ja selviytymään vastoinkäymisistä huolimatta.

”Suurimmat suomalaiset tarinat kertovat sopeutumisesta. Jos osaamme muuttua, voimme selvitä.”

Luuserisankarit, Radio 1 klo 17.10 ja Areena. Sivuhenkilöt, sidekickit ja muut suomalaisuuden salaiset sankarit, Areena.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat