Kotimaisessa Karkurit-sarjassa poliisin eliittiryhmä jahtaa pakenevia rikollisia, mutta homma menee ryntäilyksi - Kulttuuri | HS.fi

Kotimaisessa Karkurit-sarjassa poliisin eliittiryhmä jahtaa pakenevia rikollisia, mutta homma menee ryntäilyksi

Karkurit-sarjan hahmot ovat poliisidraamojen vakiokalustoa. Pirjo Lonka ja Matti Onnismaa tuovat sentään tylsiin tyyppeihinsä karismaa.

Deogracias Masomi (vas.), Anna Böhm, Pirjo Lonka, Pelle Heikkilä ja Matti Onnismaa esittävät poliisin eliittiryhmän jäseniä.­

21.1. 2:00 | Päivitetty 21.1. 14:34

Uusi rikosdraama Karkurit seuraa poliisin eliittiyksikköä, joka on erikoistunut pakenevien rikollisten jäljittämiseen ja kiinniottamiseen.

Kun konna ottaa ritolat, aikaa on vain kaksi vuorokautta ennen kuin jäljet kylmenevät. Siksi on toimittava nopeasti. Tätä korostaakseen tekijät ovat lisänneet mukaan tikittävän kellon – kuin takavuosien 24-sarjassa konsanaan.

Vauhdissa ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta Karkureissa kilpajuoksu hyytyy peesaamiseksi.

Eliittiryhmä on mielikuvitukseton pakka kyttäsarjojen vakiohahmoja. Ydinporukan muodostavat työlleen omistautunut, huumorintajuton pomo Karita Tulirinta (Pirjo Lonka), tämän läheisin kollega Niklas (Kristo Salminen), vinkkimiehiä jututtava vanhan liiton kyttä Pertti (Matti Onnismaa) ja totta kai ihmiskammoinen tietokonevelho Lori (Anna Böhm).

Kun Niklas katoaa jälkiä jättämättä erään kiinniottokeikan yhteydessä, hänen tilalleen astuu yksityiselämänsä kanssa märehtivä Tommi (Pelle Heikkilä).

Uutena porukkaan liittyy myös entinen peitepoliisi San­tiago (Deogracias Masomi), joka on hahmona tuttu Roba-sarjasta. Myös pari muuta robalaista vilahtaa jaksoissa.

Roba-viittaukset eivät yllätä, sillä sarjan pääkäsikirjoittaja ja konseptin luoja Tatiana Elf on aiemmin käsikirjoittanut muun muassa Roban kolmos- ja neloskautta sekä Keisari Aarnio -sarjaa.

Sarjojenvälistä leikittelyä on tehty Suomessa melko vähän. Hahmohippa on hauska pieni yksityiskohta, mutta siihen se usein jää.

Sarja on rakennettu jakson mittaisiin rykäyksiin, joissa aina ­uusi poikkeusyksilö lähtee karkuteille. Avausjaksossa roistona on psykopaattinero (Mikko Leppilampi), kakkosjaksossa tuhansien kasvojen identiteetti­varas (Vera Kiiskinen). Erityislaatuisia tai ei, mutta pohjimmiltaan hekin ovat lajitelma perusdekkarin rikollisista.

Laajasta hahmokavalkadista huolimatta henkilöt jäävät Karkureissa sivuosaan. Karita ja Pertti ovat rutinoituneina poliiseina hahmojen parhaimmistoa, kiitos Lonkan ja Onnismaan. He tuovat suoraan sanottuna tylsiinkin tyyppeihin karismaa.

Ohjausvastuu kymmenosaisessa sarjassa on jaettu nimekkäiden tekijöiden kesken: Jalmari Helanderin, Teppo Airaksisen ja Saara Cantellin.

Ainakin kolmen ensimmäisen jakson perusteella syke säilyy ohjaajan vaihtuessa, eikä pulssi heittele. Avausjakso on Helanderin käsialaa, kaksi seuraavaa Airaksisen. Rikosdraaman kaipaamaa jännitystä eivät hekään saa kaivettua esiin. Ei auta, vaikka koko sarjan kestävänä kaarena kulkee Niklaksen katoamisen selvittäminen. Kun ryntäilyä tilataan, ryntäilyä myös saadaan.

Tosielämässä nopeus ja tehokkuus ovat eduksi rikostutkimuksissa. Draaman puolella asia ei ole ihan yhtä selvä.

Karkurit, C More.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat